c S
Trgovinski pogovori med ZDA in EU brez konkretnih dogovorov 09.01.2019 09:04 Washington, 09. januarja (STA) - Torkovo srečanje evropske komisarke za trgovino Cecilie Malmström z ameriškim trgovinskim predstavnikom Robertom Lighthizerjem v Washingtonu je minilo brez konkretnih dogovorov. Strani sta govorili o možnosti nadaljnjih pogovorov, pri čemer je ena od možnosti trilateralno srečanje predstavnikov EU, ZDA in Japonske.

Kot so po navedbah nemške tiskovne agencije dpa pojasnili v Bruslju, sta Malmströmova in Lighthizer med drugim govorila o prihodnjih pogovorih, v katere bi lahko vključili tudi druge države. Ali se bodo pogovori nadaljevali tudi danes, še ni znano.

Ameriški predsednik Donald Trump je EU večkrat zagrozil z visokimi carinami na uvoz njenih avtomobilov. Napetosti so popustile po dogovoru, ki sta ga julija lani dosegla Trump in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Trump je takrat obljubil, da ne bo uvedel dodatnih carin na evropske avtomobile, Juncker pa, da bo EU povečala uvoz soje in utekočinjenega plina iz ZDA. Dogovorila sta se tudi o pogovorih v smeri zmanjševanja carin v smeri ničelne stopnje ter odstranjevanja necarinskih ovir.

Malmströmova je v Washingtonu tako nadaljevala trgovinske pogovore na podlagi agende dveh predsednikov. Po dvostranskih pogovorih sta se Malmströmova in Lighthizer srečala še z japonskim ministrom za trgovino Hiroshigejem Sekom. Na tristranskih pogovorih naj bi obravnavali nepoštene trgovinske prakse, še posebej kitajske.

Dvodnevna pogajanja med kitajskimi in ameriškimi trgovinskimi pogajalci, ki so se v ponedeljek začela v Pekingu, so se medtem nepričakovano podaljšala in bodo potekala tudi danes. To po ocenah analitikov kaže na to, da obe strani želita skleniti dogovor. Ameriški predsednik Donald Trump se je o pogovorih v torek izrekel pozitivno.