c S
Evropske borze navzgor; dražja nafta, šibkejši evro 09.01.2019 07:16 London/Frankfurt/Pariz, 08. januarja (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma zvišali. Za optimistično vzdušje je poskrbel tvit ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da trgovinski pogovori s Kitajsko potekajo zelo dobro. Pričakovanja pozitivnega poteka pogovorov so zviševala indekse že v preteklih dneh. Nafta se je podražila, tečaj evra pa se je znižal.

Šibkejši statistični podatki iz območja evra v tem okolju niso odigrali vidnejše vloge. Razpoloženje v gospodarstvu držav z evrom se je decembra poslabšalo precej bolj, kot se je pričakovalo. Že v ponedeljek so vlagatelje močno razočarali podatki o obsegu nemške proizvodnje.

Prav tako rasti tečajev delnic podjetij v tehnološkem sektorju niso zavrle slabe novice, kot je bilo denimo sporočilo iz Samsunga, da bo ustvaril nižji dobiček od sprva pričakovanega. Potem ko je napovedi znižal ameriški Apple, se je nekaj podobnega pričakovalo tudi od njegovega južnokorejskega tekmeca, pravijo analitiki.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,72 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3055,61 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,52 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 1,15 odstotka. Okrepil se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,74 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 0,06 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 1,10 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,25-odstotno rast.

Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,60 odstotka višji ravni kot v ponedeljek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,37 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 0,32-odstotno rastjo.

Rast zaupanja v pozitiven razplet pogovorov med ameriški in kitajskimi pogajalci je okrepila dolar in tečaj evra se je danes občutno znižal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1427 dolarja, potem ko je bil ponoči za približno pol centa dražji. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1440 dolarja oz. 0,05 centa nižje kot v ponedeljek.

Vrednost britanskega funta se je znižala v razmerju do vseh pomembnejših svetovnih valut. Britanski parlament bo 15. januarja glasoval o spornem dogovoru glede brexita, ki pa še vedno nima zagotovljenega zadostnega števila glasov. kaj se bo zgodilo s funtom v primeru, da dogovor ne potrjen, ostaja velika neznanka.

Nafta se je tudi danes podražila. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 49,65 dolarja, kar je 1,13 dolarja več kot v ponedeljek. V Londonu so se terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 96 centov na 58,29 dolarja.