c S
Sindikat zdravstva z ministrstvom za delo dogovoril časovne okvire za rešitev vprašanj 08.01.2019 16:29 Ljubljana, 08. januarja (STA) - Predstavniki sindikata zdravstva in socialnega varstva, ki so na današnjem sestanku s predstavniki ministrstva za delo obravnavali številna odprta vprašanja od standardov in normativov do bolničarjev, so se dogovorili za način in časovne okvire, v katerih bodo vprašanja rešena. Sestanek v sindikatu ocenjujejo kot korak naprej.

Predstavniki Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije so na sestanku z ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenijo Klampfer naslovili najbolj pereča odprta vprašanja, ki zadevajo zaposlene v socialnem varstvu, tako v centrih za socialno delo, domovih za starejše, posebnih socialnovarstvenih zavodih, varstveno delovnih centrih in centrih za usposabljanje in glede vseh našli skupni jezik, je za STA povedala generalna sekretarka sindikata Dragica Kekec.

"V najkrajšem času se bomo sestali po posameznih področjih in začeli urejati zadeve," je povedala.

Na današnjem sestanku so se denimo glede razporejanja delovnega časa na praznični dan dogovorili, da bo ministrstvo pripravilo okrožnico, ki jo bo poslalo v zavode. K reševanju problematike bolničarjev negovalcev v socialno varstvenih zavodih brez ustrezne izobrazbe pa bodo skupaj z ministrstvoma za delo in za zdravje pristopili znova. Na teh mestih je težko dobiti kadre, tako da je treba najti ustrezno rešitev, da bodo sedanji lahko ostali na svojem delovnem mestu in ne bodo odhajali drugam, je pojasnila.

Poleg tega so se dogovorili za sodelovanje pri vzpostavitvi standardov in normativov ter njihovi implementaciji, kar bo posledično pomenilo več kadra, ki ga v socialnem varstvu primanjkuje. Gre za vzpostavitev standardov in normativov tako v zdravstveni negi kot tudi za druge profile v socialnem varstvu, denimo fizioterapevte, delovne terapevte, psihologe in socialne delavce.

Na težave v centrih za socialno delo je že decembra lani opozoril Sindikat centrov za socialno delo SINCE 07 in za 9. januar napovedal opozorilno stavko. Vendar pa so jo preklicali, ko so z ministrstvom dosegli dogovor glede reševanja kadrovske stiske v centrih. V skladu z dogovorom, sklenjenim konec decembra, se bo letos v centrih za socialno delo zaposlilo 73 novih sodelavcev. Prav tako bodo po petmesečnem obdobju, v katerem se bodo predstavniki ministrstva in sindikata mesečno dobivali in ocenjevali aktivne ukrepe, v strateškem dokumentu določili razvoj in delo centrov vključno s kadrovskim načrtom.