c S
Gospodarsko razpoloženje v območju evra in EU decembra občutno slabše 08.01.2019 13:42 Bruselj, 08. januarja (STA) - Gospodarsko razpoloženje v območju evra in EU se je decembra precej poslabšalo. Kazalnik zaupanja v gospodarstvo (ESI) se je v območju z evrom na mesečni ravni znižal za 2,2 točke na 107,3 točke, v EU pa za dve točki na 107,6 točke, kažejo podatki Evropske komisije.

Gospodarsko razpoloženje v območju z evrom in EU se slabša že več mesecev. V območju z evrom je bil decembrski padec predvsem posledica slabšega razpoloženja v industriji in storitvenih dejavnostih. Zmanjšalo se je tudi zaupanje med potrošniki in v gradbeništvu. V trgovini na drobno se je razpoloženje nekoliko izboljšalo.

ESI se je znižal v vseh petih največjih gospodarstvih območja z evrom. V Španiji je izgubil tri točke, v Franciji dve, v Nemčiji 1,9 točke, v Italiji 1,4, na Nizozemskem pa 0,3 točke.

Tudi v celotni EU se je najbolj poslabšalo razpoloženje v industriji, storitvenih dejavnostih in gradbeništvu. Poslabšalo se je tudi razpoloženje med potrošniki in v trgovini na drobno. ESI se je rahlo zvišal v Veliki Britaniji (+0,1 točke), precej znižal pa se je na Poljskem (-1,2 točke).

V Sloveniji je kazalnik zaupanja v gospodarstvo decembra 2018 znašal 110,6, kar je 0,6 točke več kot mesec poprej.

Kazalnik poslovnega okolja (BCI) se je medtem v območju evra decembra 2018 znižal za 0,22 točke na 0,82 točke.