c S
Na kratko iz gospodarstva 08.01.2019 07:01 Ljubljana, 07. januarja (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Družba Heta Asset Resolution, t. i. slaba banka nekdanje Hypo Alpe Adria Bank, je konec lanskega leta po poročanju časnika Dnevnik prodala poslovno stavbo na Dimičevi ulici v Ljubljani. Poslopje, ki se razprostira na približno 10.000 kvadratnih metrih, je prevzela krška družba Delta Team, zastopnica in prodajalka motornih koles Yamaha. Neuradno naj bi za stavbo odštela 7,3 milijona evrov, kar je nekoliko nad knjigovodsko vrednostjo. Stavba je znana zato, ker je v času vlade Boruta Pahorja tam imela prostore NPU, ki jih je od družbe Ram Invest poslovneža Igorja Jurija Pogačarja najemalo ministrstvo za notranje zadeve. Zato se je na sodišču znašel tedanji državni sekretar na ministrstvu Igor Lah, a je postopek proti njemu po več preobratih zastaral. Tedanja ministrica Katarina Kresal je zaradi afere odstopila s položaja, saj je protikorupcijska komisija v načelnem mnenju ocenila, da najem prostorov NPU ustreza definiciji korupcije. To mnenje je potem neuspešno izpodbijala na sodiščih.

Okrožno sodišče v Ljubljani je po poročanju portala Siol ugodilo prošnji poslovneža Jožeta Anderliča za predčasen izbris obsodbe v zadevi Hypo Upro iz kazenske evidence. Odločitev so po pisanju Siola utemeljili s tem, da Anderlič v zadnjih treh letih ni storil novega kaznivega dejanja, da je od kaznivega dejanja minilo več kot 12 let in da je izpolnil vse obveznosti. Sodišče je sledilo tudi argumentu, da obsodba negativno vpliva na Anderličevo podjetniško udejstvovanje. Anderlič, ki živi na Dunaju, je v zadevi priznal krivdo za kaznivo dejanje zlorabe položaja pri preprodaji skoraj 21.000 kvadratnih metrov zemljišč in nepremičnin ob Celovški cesti v Ljubljani, namenjenih poznejši prodaji trgovcu Hofer, saj je s tožilstvom sklenil sporazum. Obsojen je bil na leto in pol pogojne zaporne kazni, plačati pa je moral milijon evrov, 800.000 evrov v korist državnega proračuna, po 100.000 evrov pa Rdečemu križu in Karitasu.

Skupščina Kompasa se je danes seznanila z odstopom Dunje Šimunić Mehdin iz nadzornega sveta družbe in za nadzornika imenovala Daliborja Balgača. Štiriletni mandat je nastopil danes, izhaja iz zapisnika skupščine, objavljenega na spletni strani Ajpesa.

Finančna družba M1 iz Ljubljane je prek spletnih strani Ljubljanske borze objavila seznam 10 največjih posameznih naložb na dan 31. december 2018. To so DZS, Podjetniški center Cvetličarna, Intara, Gorenjska banka, Cvetličarna nepremičnine, Punta majagua 139, Las palmas 76, Laguna 40, Laguna 41 in Hostel Čopova.