c S
Za šest projektov Lokalne akcijske skupine več kot pol milijona evrov 08.01.2019 09:23 Ljubljana, 08. januarja (STA) - Lokalna akcijska skupina (LAS) je konec leta potrdila šest projektov za krepitev razvoja na območju občin Medvod, Domžal, Komende, Mengša, Trzina in Vodic v skupni vrednosti 583.632 evrov. Od tega bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 339.136 evrov, Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja pa 67.470 evrov.

Potrjeni projekti iz drugega javnega poziva prinašajo inovativne ideje in nova partnerstva, ki bodo prispevala k razvoju vaških in mestnih središč, vključevanju ranljivih družbenih skupin ter omogočanju aktivnega povezovanja prek glasbe, kulture in športa, so sporočili iz Regionalne razvojne agencije ljubljanske urbane regije.

Projekt Vesela igrala z oživitvijo vaških jeder in ureditvijo otroških igrišč bo občanom Vodic in Trzina omogočil kvalitetno preživljanje prostega časa v občinah. S tem skušajo odpraviti nepotrebne in zamudne migracije družin, ki otroke vsakodnevno vozijo v večja mesta.

Tenis klub KUBU Vodice s projektom Različnost povezuje želi spodbuditi medgeneracijsko sodelovanje prek delavnic vseživljenjskega učenja in aktivnega staranja ter rekreacijskih dejavnosti. Nagovoril bo najrazličnejše družbene skupine k aktivnemu preživljanju prostega časa.

Glasbena šola Lartko iz Trzina bo s projektom Lartko združuje glasbo približala vsem, ki si jo želijo spoznati. Namen projekta je cenovno približati glasbeno udejstvovanje širši množici oseb, ki si glasbenega izobraževanja sicer ne bi mogli privoščiti.

Potrjeni so tudi trije projekti, ki so svoje aktivnosti začeli izvajati že v okviru prvega javnega poziva. Z nadgradnjo želijo vzpostaviti pogoje za samostojne aktivnosti na področju kulturne dediščine, podjetništva, socialne oskrbe in medgeneracijskega povezovanja.

Projekt Stara hišna imena II bo identificiral vsaj 620 hišnih imen na območju LAS ter z njimi označil najmanj 310 domačij. Na ta način obujajo kulturno dediščino, ki se je oblikovala na osnovi določene značilnosti prednikov posamezne hiše.

Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje nadaljuje s projektom Krekovo središče II. Z nadgrajevanjem aktivnosti želijo vzpostaviti pogoje za dolgoročno zagotavljanje socialne vključenosti, kakovostnega in aktivnega staranja ter širjenja prostovoljstva.

Javni zavod Cene Štupar skupaj s partnerji razvija projekt Za vas, podjetniki, v okviru katerega se zagotavljajo podporne, strokovne in izobraževalne aktivnosti za zvišanje podjetniške usposobljenosti in kompetenc.

Projekti se bodo začeli izvajati po pregledu in potrditvi ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja.

Tretji javni poziv za izbor operacij za uresničevanje ciljev strategije lokalnega razvoja LAS bo objavljen predvidoma spomladi.