c S
Jim Yong Kim odstopil s položaja predsednika Svetovne banke 08.01.2019 07:18 Washington, 07. januarja (STA) - Predsednik Svetovne banke Jim Yong Kim je s koncem januarja nepričakovano napovedal odstop s položaja, ki ga zaseda že več kot šest let, so danes sporočili iz Svetovne banke. Vzroka za takšno odločitev niso navedli.

Kim je po zaključku svojega prvega petletnega mandata poleti 2017 nastopil svoj drugi petletni mandat. Prvega je prevzel leta 2012, ko je na tem položaju nasledil Roberta Zoellicka.

Že pri ponovni izvolitvi je bilo slišati kritike na račun njegovega vodenja institucije, ki se ukvarja predvsem s financiranjem projektov za boj proti revščini in njenim vzrokom, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

V Južni Koreji rojeni Američan bo poklicno pot nadaljeval v podjetju, ki se ukvarja z vzpostavljanjem infrastrukture v državah v razvoju, in v organizaciji Partnerji v zdravju, katere soustanovitelj je.

Predsednik Svetovne banke že od ustanovitve po koncu druge svetovne vojne tradicionalno prihaja iz ZDA, medtem ko sestrsko organizacijo Mednarodni denarni sklad lahko vodi Evropejec - trenutno je njegova predsednica Francozinja Christine Lagarde.