c S
V trgovinske pogovore danes tudi ZDA in EU 08.01.2019 07:36 Washington, 08. januarja (STA) - Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström se danes odpravlja v Washington, kjer bo z ameriškim trgovinskim predstavnikom Robertom Lighthizerjem spregovorila o trgovinskih odnosih. V Pekingu naj bi se medtem zaključila dvodnevna pogajanja med kitajskimi in ameriškimi trgovinskimi pogajalci.

Ameriški predsednik Donald Trump je EU večkrat zagrozil z visokimi carinami na uvoz njenih avtomobilov. Napetosti so popustile po dogovoru, ki sta ga julija lani dosegla Trump in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Trump je takrat obljubil, da ne bo uvedel dodatnih carin na evropske avtomobile, Juncker pa, da bo EU povečala uvoz soje in utekočinjenega plina iz ZDA. Dogovorila sta se tudi o pogovorih v smeri zmanjševanja carin v smeri ničelne stopnje ter odstranjevanja necarinskih ovir.

Malmströmova bo v Washingtonu po pojasnilih Evropske komisije danes nadaljevala trgovinske pogovore na podlagi agende dveh predsednikov. Po dvostranskih pogovorih se bosta Malmströmova in Lighthizer srečala še z japonskim ministrom za trgovino Hiroshigejem Sekom. Na tristranskih pogovorih bodo obravnavali nepoštene trgovinske prakse, še posebej kitajske.

EU se je pred pogovori pohvalila z uresničevanjem svojega dela dogovora Trump-Juncker. Tako se je uvoz soje iz ZDA v EU julija do decembra lani glede na enako obdobje leto poprej povečal za 112 odstotkov. ZDA s 75-odstotnim uvoznim deležem ostajajo glavni dobavitelj soje za EU, je v ponedeljek sporočila Evropska komisija.

Na Kitajskem se medtem danes zaključujejo trgovinski pogovori med ameriško in kitajsko delegacijo. Vodjo ameriške delegacije Jeffreyja Gerrisha je v ponedeljek v Pekingu sprejel glavni kitajski trgovinski pogajalec, namestnik premierja Liu He.

Trump je trgovinsko vojno s Kitajsko lani sprožil zaradi po njegovem nepoštenih kitajskih trgovinskih praks. Državi sta si medsebojno naprtili visoke carine na več kot 300 milijard dolarjev vredno blago. Konflikt je začel spodkopavati dobičke podjetij in zamajal finančne trge.

Trump je prejšnji teden okrepil upanje trgov, da bo mesece dolg trgovinski spor kmalu zgodovina. "Mislim, da bomo s Kitajsko dosegli dogovor," je dejal v petek. "Tečejo obsežna trgovinska pogajanja. Predsednik Xi je tesno vključen vanje, prav tako kot jaz. Zadevo naslavljamo na najvišjih ravneh in zelo dobro nam gre," je dodal.