c S
Vasle v sredo prevzema guvernerski položaj 07.01.2019 16:53 Novoimenovani guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle bo dolžnosti prevzel v sredo, potem ko bo svet Banke Slovenije ugotovil, da dolgoletni direktor Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) izpolnjuje zahteve glede nezdružljivosti opravljanja funkcije guvernerja. Vasle bo peti guverner Banke Slovenije, njegov mandat je šestleten.

DZ je Vasleta na čelo osrednje finančne ustanove v državi na tajnem glasovanju z 51 glasovi za in 28 proti imenoval sredi decembra, potem ko predsednik republike Borut Pahor ni uspel s prvotnim predlogom, da položaj prevzame namestnik guvernerja Primož Dolenc, ki institucijo začasno vodi že vse od predčasnega odhoda Boštjana Jazbeca s položaja. Jazbec je namreč konec aprila odšel na vodstveno funkcijo v enotni odbor za reševanje v okviru bančne unije.

Poleg Vasleta so se na drugi Pahorjev poziv h kandidaturam prijavili še štirje kandidati - Jože Damijan, Igor Masten, Tomaž Toplak in Eva Lorenčič. Pahor se je po več pogovorih in posvetovanjih s poslanskimi skupinami nato odločil, da DZ v izvolitev predlaga Vasleta.

Vasle bo lahko novo funkcijo prevzel, ko bo svet Banke Slovenije ugotovil, da so izpolnjene zahteve glede nezdružljivosti opravljanja funkcije guvernerja. Zakon o Banki Slovenije namreč predvideva, da morajo guverner in ostali člani sveta Banke Slovenije svojo funkcijo opravljati polni delovni čas na podlagi delovnega razmerja z ustanovo.

Njihova funkcija tako ni združljiva npr. s funkcijami v državnih organih, organih lokalnih skupnosti, organih političnih strank in organih sindikatov, z delom v državnih organih, v organih lokalnih skupnosti in pri drugih nosilcih javnih pooblastil in s članstvom v upravah ali nadzornih svetih bank, hranilnic ali drugih gospodarskih družb, zavodov in zadrug.

Vasle je tako moral prekiniti trenutno delovno razmerje na Umarju, svet Banke Slovenije pa se bo moral s tem dejstvom ta teden seznaniti. Pogoji za prevzem funkcije naj bi bili tako izpolnjeni v sredo, so sporočili iz Umarja.

Slovenija bo tako po Francu Arharju, Mitji Gaspariju, Marku Kranjcu in Jazbecu dobila petega guvernerja Banke Slovenije.

Vasle, ki je v svoji javni predstavitvi napovedal odprt in sodelovalen pristop k vodenju, bo mandat začel v okolju, ko je bančni sistem v bistveno boljšem položaju kot pred leti, se pa v njem pojavljajo nekatera tveganja, ob tem pa je pred Slovenijo, Evropo in svetom po letih konjunkture zelo verjetno obdobje ohlajanja gospodarstva, če ne celo nove krize.

Makrobonitetno politiko in bančni nadzor tako čakajo novi izzivi, odprtih pa je tudi še nekaj zgodb pri menjavi lastnikov v bankah in konsolidaciji bančnega sistema. Prav tako še vedno ni zaključena zgodba velike sanacije bančnega sistema, ki je zaznamovala Jazbečev mandat. Še vedno tako ni sprejet zakon, ki bo omogočil pravno varstvo imetnikom izbrisanih delnic in podrejenih obveznic saniranih bank.

Ljubljana, 07. januarja (STA)
Foto: STA