c S
Belgijci začeli s protesti proti spremembam prometne politike EU 07.01.2019 12:10 Bruselj, 07. januarja (STA) - Belgijski protestniki so danes za 90 minut zaprli avtocesto na zahodu Flandrije proti Franciji, saj nasprotujejo napovedanim spremembam prometne politike EU, ki posegajo v pravice voznikov tovornjakov in avtobusov. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, gre za prvega v seriji protestov. Današnjega je organiziral belgijski sindikat voznikov.

Kot navedbe belgijske policije povzema AFP, so vozniki tovornjakov zablokirali promet na avtocesti proti Franciji, kar je povzročilo večkilometrski zastoj.

Belgijski sindikat voznikov, ki je organiziral današnji protest, je del evropske federacije delavcev v prometu (ETF). Ta odločno nasprotuje predlagani reformi evropske prometne politike, ki bi delodajalcem omogočila, da voznikom tovornjakov in avtobusov oklestijo čas za počitek.

V ETF so poudarili, da bi lahko sledilo še več protestov po drugih državah, pri čemer so izpostavili Francijo in Nizozemsko. Evropski parlament bo sicer reformo obravnaval v četrtek. V federaciji so pojasnili tudi, da se v Italiji vozniki pripravljajo na stavko, če bo pristojni odbor za promet prikimal predlaganim spremembam, poroča AFP.