c S
Slovenija v EU novembra izstopala glede obsega trgovine na drobno 07.01.2019 11:43 Luxembourg, 07. januarja (STA) - Obseg trgovine na drobno se je v območju z evrom in EU novembra lani povečal tako na mesečni kot na letni ravni, kažejo danes objavljeni podatki evropskega statističnega urada Eurostat. Slovenija je izstopala v obeh časovnih primerjavah; na mesečni ravni z največjim padcem, na letni pa z največjo rastjo.

Obseg trgovine na drobno se je novembra lani v primerjavi s predhodnim mesecem po sezonsko prilagojenih podatkih povečal za 0,6 odstotka v območju z evrom in 0,7 odstotka v EU. Na letni ravni je bila rast 1,1- oz. 2,1-odstotna.

V območju z evrom se je na mesečni ravni obseg prodaje na drobno povečal zahvaljujoč 1,2-odstotni rasti neprehranskih izdelkov in pogonskih goriv, medtem ko se je obseg prodaje hrane, pijače in tobaka zmanjšal za 0,9 odstotka.

V osemindvajseterici pa se je prodaja pogonskih goriv povečala za 1,5 odstotka, prodaja neprehranskih izdelkov pa za 1,4 odstotka. Tudi v EU je upadla prodaja hrane, pijače in tobaka, in sicer 0,6 odstotka.

Med državami članicami je Slovenija izstopala kot država z največjim padcem obsega prodaje na drobno na mesečni ravni. Minus je bil namreč 1,6-odstoten. Krčenje je zabeležila le še Avstrija (-0,5 odstotka). Na drugi strani so po rasti izstopale Latvija (+2,4 odstotka) ter Poljska in Estonija (obe +2,1 odstotka).

Na letni ravni se je obseg prodaje pogonskih goriv v državah z evrom zvišal za 2,9 odstotka, neprehranskih izdelkov za 1,5 odstotka ter hrane, pijače in tobaka za 0,2 odstotka. V EU pa so bile stopnje rasti 3,9-, 2,8- oz. 0,6-odstotne.

Med državami članicami EU je tudi v tej primerjavi izstopala Slovenija, tokrat z največjo rastjo. Obseg prodaje na drobno se je namreč v primerjavi z novembrom 2017 okrepil za 10,7 odstotka. Sledili sta Romunija (+7,2 odstotka) in Litva (+sedem odstotkov). Padce pa so zabeležile Belgija (-1,6 odstotka), Malta (-1,3 odstotka) ter Avstrija (-0,2 odstotka).