c S
Izolska občina se ubada z 1,9 milijona evrov težkim izterljivim dolgom 07.01.2019 10:34 Izola, 07. januarja (STA) - Novi izolski župan Danilo Markočič se ubada s skoraj 1,9 milijona evrov težkim dolgom občine do podjetja R Mercuri iz Bistrice ob Sotli, ki je postal izterljiv v začetku leta. Za prejšnji petek predviden sestanek s predstavnico družbe je odpadel, izvršbe pa za zdaj ni bilo.

Markočič je ob prevzemu županskih poslov prejšnji mesec izvedel tudi za sodno izvršljivo odškodninsko terjatev podjetja R Mercuri iz Bistrice ob Sotli. Kot so že decembra poročale Primorske novice, je omenjeno podjetje leta 2005 kupilo približno 2300 kvadratnih metrov veliko zemljišče s 600 kvadratnimi metri veliko halo. Leta 2007 je nato z nekim hrvaškim podjetjem sklenilo predpogodbo za prodajo v višini 3,03 milijona evrov ob pogoju, da v enem letu prenehajo veljati prostorske omejitve za tisto območje.

V tistem obdobju so še vedno veljali začasni ukrepi za varovanje prostora, saj je občina že leta 2000 na širšem območju ladjedelnice prepovedala parcelacijo zemljišč in novogradnje na njih vse do sprejema novega prostorskega načrta, ki mimogrede še ni sprejet. R Mercuri naj bi bil zemljišče s halo prisiljen prodati Raiffeisen Leasingu, ki je še zdaj lastnik, za 1,9 milijona evrov. R Mercuri je tako občino tožilo zaradi izgubljene poslovne priložnosti v višini 1,1 milijona evrov, kolikor znaša razlika v ceni, plus obresti, je še navedel časnik.

R Mercuri je tožbo leta 2015 sicer izgubilo, a jo nato dobilo po reviziji postopka, ki ji je ugodilo vrhovno sodišče. Primorske novice so ob tem opozorile, da podjetje, ki ga je ustanovil nemški AR Force GmbH, njegov direktor je Andrej Rautner, prokuristka pa Tadeja Hočevar, po javno dostopnih podatkih nima nobenega zaposlenega.

Največja težava za občino je, da denarja na računu za poplačilo dolga nima niti ne more vzeti bančnega posojila, zato je župan Markočič prokuristko Hočevarjevo prosil za odlog plačila do marca, ko naj bi sprejeli občinski proračun za leto 2019, je tedaj še navedel časnik.

Nov sestanek vodstva občine s predstavniki podjetja R Mercuri je bil predviden za prejšnji petek, vendar je odpadel, so za STA danes potrdili na občini. Nov termin za sestanek še ni določen, do izvršbe dolga nad občino pa ni prišlo, so še pojasnili.