c S
Reška ladjedelnica 3. maj v predstečajni postopek 04.01.2019 13:51 Zagreb, 04. januarja (STA) - Reško sodišče za gospodarske zadeve je danes sprožilo predstečajni postopek za ladjedelnico 3. maj iz skupine Uljanik. O tem, ali bo nad družbo uveden stečajni postopek ali ne, bo sodišče odločalo 6. februarja. Na Hrvaškem medtem do konca meseca pričakujejo ponudbe investitorjev za prevzem ladjedelnic na Reki in v Pulju.

Reško sodišče je sprožilo postopek, potem ko je konec lanskega leta minilo 120 dni blokade računa podjetja 3. maj, kar je zakonski rok za začetek izvajanja stečajnega postopka. Hrvaška finančna agencija Fina je za družbo predlagala stečaj, kar bo zagovarjala tudi na februarski obravnavi.

Sodišče je danes imenovalo Zdravka Čupkovića za začasnega stečajnega upravitelja, ki je vodil stečaj enega največjih prevozniških podjetij v nekdanji Jugoslaviji, Transadrija z Reke. Čupkoviću so naložili, naj v 15 dneh ugotovi, ali so izpolnjeni vsi pogoji za stečaj in ali bo premoženje družbe zadostovalo za kritje dolgov, so zapisali na oglasni tabli sodišča.

Predstečajni postopek lahko traja 60 dni. Če bodo v tem času v 3. maju našli denar za plačilo upnikom, se bo družba lahko izognila stečaju in bo zanjo veljal predstečajni postopek oz. prisilna poravnava.

Sindikati v 3. maju trdijo, da ima ladjedelnica približno 150 milijonov kun (20,25 milijona evrov) dolgov do dobaviteljev in kooperantov, medtem ko od Uljanika terjajo vrnitev posojila in obresti v višini približno 600 milijonov kun (81 milijonov evrov). Glede na to bi lahko stečaj 3. maja pomenil stečaj celotne skupine, ki predstavlja največjo ladjedelnico na Hrvaškem.

Na hrvaškem ministrstvu za gospodarstvo pričakujejo, da bodo do konca januarja dobili ponudbe potencialnih vlagateljev ali novih strateških partnerjev za prevzem skupine Uljanik ali posameznih ladjedelnic. V hrvaških medijih kot najbolj verjetnega novega strateškega partnerja poleg italijanskega Fincantierija izpostavljajo samoborsko DIV grupo, ki ima v lasti ladjedelnico Brodosplit.

Novi upravni odbor skupine Uljanik je pred kratkim razveljavil strateško partnerstvo s Kermas energijo in odprl postopek iskanja novih partnerjev, ki so pripravljeni vložiti denar v prestrukturiranje ladjedelnice. Uljanikova podatkovna soba za opravljanje skrbnega pregleda bo za potencialne investitorje odprta do 18. januarja, potem pa v tednu dni pričakujejo zavezujoče ponudbe.