c S
Cene industrijskih proizvodov v območju evra in EU novembra nižje 04.01.2019 11:34 Luxembourg, 04. januarja (STA) - Cene industrijskih proizvodov v območju z evrom so se novembra na mesečni ravni znižale za 0,3 odstotka, v celotni EU pa za 0,4 odstotka. Na letni ravni pa so se cene v območju z evrom zvišale za štiri odstotke in v EU za 4,3 odstotka, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat.

Oktobra so se cene v območju z evrom in v EU na mesečni ravni zvišale za po 0,8 odstotka, je popravljene podatke danes sporočil Eurostat.

Novembrski padec cen na mesečni ravni je v območju z evrom posledica znižanja cen v energetskem sektorju (-1,1 odstotka). Cene kapitalskih dobrin ter trajnih in netrajnih dobrin so ostale nespremenjene, medtem ko so se cene dobrin za vmesno porabo zvišale za 0,1 odstotka. Cene v celotni industriji brez energije so ostale nespremenjene.

V EU so se novembra na mesečni ravni cene v energetskem sektorju znižale za 1,8 odstotka. Cene dobrin za vmesno porabo, kapitalskih dobrin ter trajnih in netrajnih dobrin se niso spremenile. Cene v industriji brez energije so porasle za 0,1 odstotka.

Na mesečni ravni so se cene industrijskih proizvodov najbolj znižale v Grčiji (-2,7 odstotka), na Nizozemskem (-1,4 odstotka) ter v Litvi in Veliki Britaniji (po -1,3 odstotka). Najbolj so se zvišale v Estoniji (+1,7 odstotka), na Danskem (+1,2 odstotka) in Švedskem (+0,8 odstotka). V Sloveniji so ostale nespremenjene.

Na letni ravni, glede na november 2017, so se v območju z evrom cene energije zvišale za 10,8 odstotka, vmesnih dobrin za 2,6 odstotka, kapitalskih dobrin in trajnih dobrin za po 1,2 odstotka ter netrajnih dobrin za 0,2 odstotka. Cene v celotni industriji brez energije so porasle za 1,5 odstotka.

V EU so se cene v energetskem sektorju zvišale za 12,0 odstotka, dobrin za vmesno porabo za 3,0 odstotka, trajnih dobrin za 1,4 odstotka, kapitalskih dobrin za 1,3 odstotka in netrajnih dobrin za 0,4 odstotka. Cene v industriji so se ob neupoštevanju energije zvišale za 1,8 odstotka.

Cene so na letni ravni najbolj porasle v Belgiji (+9,3 odstotka), na Danskem (+9,2 odstotka) in v Estoniji (+8,6 odstotka). Znižale so se le na Irskem (-0,6 odstotka). V Sloveniji so se zvišale za 1,4 odstotka.