c S
Vrhovno sodišče delno ugodilo reviziji Žvanove 04.01.2019 15:17 Delovno sodišče bo moralo znova presojati, ali so za razrešitev Bojane Žvan z mesta predstojnice oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo po aferi Radan obstajali s pogodbo dogovorjeni razlogi. Vrhovno sodišče je po poročanju medijev delno ugodilo njeni zahtevi za revizijo in pravnomočno zavrnilno sodbo razveljavilo.

Žvanova je namreč na ljubljanskem delovnem in socialnem sodišču vložila tožbo proti Univerzitetnemu kliničnemu centru Ljubljana, potem ko so jo kot objektivno odgovorno razrešili z mesta predstojnice zaradi dogajanja na nevrološki kliniki, povezanega z zdravnikom Ivanom Radanom.

V tožbi je zahtevala, da sodišče ugotovi, da je bila njena razrešitev nezakonita. Pri tem vrnitve na staro delovno mesto oz. na prejšnjo funkcijo ni zahtevala, terjala pa je pravice, ki jih je imela na položaju, s katerega so jo razrešili, to je položajni dodatek. A je sodišče pravnomočno zavrnilo njeno tožbo. Prvostopenjsko oziroma višje sodišče sta zavzela stališče, da v tem primeru sploh ni mogoče uveljavljati sodnega varstva in sta zato njen tožbeni zahtevek zavrnila oziroma zavrgla.

Vrhovno sodišče pa je po poročanju Dela in Slovenskih novic decembra lani v večjem delu ugodilo reviziji Žvanove, pravnomočno zavrnilno sodbo razveljavilo in z napotki vrnilo v nov postopek. Delovno sodišče bo moralo tokrat presoditi, ali so za predčasno razrešitev obstajali s pogodbo dogovorjeni razlogi, ki jih sodišče v prvem postopku sploh ni ugotavljalo.

Posledično bo sodišče moralo odločiti tudi o zakonitosti prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas in pravicah, ki iz tega izhajajo, med drugim poroča današnje Delo. O njih se višje sodišče, razen tega, da ni upravičena do 12 odstotkov dodatka, namreč ni opredelilo.

Po navedbah Dela se bodo v ponovnem sojenju verjetno spraševali tudi, zakaj je bila sploh razrešena, če pa je bil zdravnik Ivan Radan, zaradi katerega je morala oditi, v kazenskem postopku oproščen.

Ljubljana, 04. januarja (STA)