c S
Evropska sredstva za izboljšanje varnosti prometa na morju 04.01.2019 07:17 Ljubljana, 03. januarja (STA) - Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori za projekt vzpostavitve centra za nadzor prometa in upravljanje v kriznih situacijah. Za naložbo v vrednosti nekaj več kot 2,2 milijona evrov bo kohezijski sklad prispeval nekaj manj kot 1,6 milijona evrov, so danes sporočili iz službe.

Cilj projekta je izboljšati varnost na morju in posodobiti sistem nadzora plovbe, zato bodo vzpostavili Center RS za nadzor prometa in ukrepanje v kriznih situacijah.

Z odobrenimi sredstvi naj bi kupili ustrezno opremo in organizirali službo za nadzor ladijskega prometa, s čimer naj bi verjetnost izrednega dogodka znižali za 75 odstotkov. To pomeni, da bi se pričakovani čas med izrednimi dogodki raztegnil z obstoječih 20 na 80 let.

Obenem bo naložba prispevala k upadanju trenda naraščanja manjših nesreč, ki so posledica vse večjega prometa v slovenskem morju. V primeru večje nesreče pa bo odziv zaradi boljše opreme in prostorske ureditve koordinacijske službe bolj kakovosten, so še dodali v službi.