c S
Stekel stečaj Tomosa 04.01.2019 07:17 Koper, 03. januarja (STA) - Okrožno sodišče v Kopru je danes začelo stečajni postopek nad proizvajalcem dvokoles Tomos. Za upravitelja je imenovalo Štefana Verna, upniki pa imajo do 3. aprila čas za prijavo terjatev ter ločitvenih in izločitvenih pravic. Predlog za stečaj so na sodišče dali delavci po tem, ko niso dobili izplačanih plač in regresa.

Ker v podjetju Tomos v 15 dneh po prejemu predloga za začetek stečajnega postopka niso ugovarjali, da niso insolventni ali da upnikova oz. delavčeva terjatev ne obstoji, niti niso vložili zahteve za odložitev odločanja o predlogu za začetek stečaja, se v skladu z insolventnim zakonom domneva, da je insolventen.

"Zato je sodišče odločilo, da se nad dolžnikom začne stečajni postopek," izhaja iz sklepa sodišča, objavljenega na spletni strani Ajpesa.

Tomosovi delavci so predlog za stečaj družbe vložili novembra lani. Kot je takrat za STA povedal sindikalist Skei Sašo Ristič, so delavci to storili po tem, ko niso dobili izplačanih plač, prispevkov, regresa in v nekaterih primerih niti solidarnostnih pomoči. Direktor in lastnik Iztok Pikl je takrat za Primorske novice ocenil, da podjetje še ni zrelo za stečaj, ob tem pa pojasnil, da delavcem dolguje regres in dve plači.

Pikl oz. njegovo podjetje MPO Kabel je Tomos prevzel leta 2015, potem ko se je idrijska Hidria - ta je Tomos prevzela leta 1998 in se konec 2012 za krajši čas odločila celo za likvidacijo podjetja in zaprtje koprske tovarne, a nato proizvodnjo obnovila - odločila, da ga v sklopu prodaje nestrateških naložb proda.

Kot so za STA pojasnili v Hidrii, so novemu lastniku Tomosa lani prepovedali razpolaganje z blagovno znamko Tomos, ker ta ni poravnal svojih dogovorjenih obveznosti. Ob tem so zagotovili, da bodo "blagovni znamki Tomos omogočili, da se razvija v okviru novih strateških in izkušenih lastnikov, ki bodo sposobni znova okrepiti to nekdaj uspešno blagovno znamko".

Podjetje MPO Kabel je sicer po njihovih ocenah imelo z blagovno znamko Tomos dobro perspektivo nadaljnjega razvoja, še posebej na evropskih trgih, a žal ni bil kos sodobnim izzivom proizvodnje, trženja in prodaje mopedov.

Ob tem so v Hidrii spomnili še, da so v več kot 20 letih v Kopru iz nekdanjega Tomosa uspešno razvili poslovni enoti Hidria Alutec in Hidria Mototec ter Kompetenčni center Industrijska avtomatizacija.