c S
Britanska podjetja občutijo pomanjkanje delovne sile 03.01.2019 14:07 London, 03. januarja (STA) - Britanska podjetja se pred izstopom Velike Britanije iz EU soočajo z vse večjimi težavami pri zagotavljanju kadrov. V proizvodnem sektorju ima težave z iskanjem delavcev 81 odstotkov podjetij, kaže raziskava britanske gospodarske zbornice (BCC).

V proizvodnem sektorju ima težave z rekrutiranjem največji delež podjetij v zgodovini četrtletne raziskave, navaja BCC. V storitvenem sektorju je takih več kot dve tretjini. "Ugotovitve izpostavljajo stopnjo, do katere se je v Veliki Britaniji zaostrilo pomanjkanje delovne sile," je zapisala zbornica v sporočilu za javnost.

Britanska podjetja so v preteklosti že izrazila nasprotovanje načrtovanim omejitvam za delo državljanov EU na Otoku, potem ko bo Velika Britanija marca zapustila EU. "Glede na velikost težav pri iskanju delovne sile, ki so jasne po vsej Veliki Britaniji, morajo biti pomisleki podjetij glede načrtov vlade v zvezi z bodočimi imigracijskimi pravili vzeti resno," je poudaril generalni direktor BCC Adam Marshall.

Številna britanska podjetja poročajo tudi o pojemanju domačega povpraševanja in krčenju investicij. Deleža storitvenih podjetij, ki poročajo o povečanju prodaje oz. naročil na domačem trgu, sta se spustila na najnižjo raven v zadnjih dveh letih, na 18 oz. 14 odstotkov.

Ob negotovosti, ki še naprej obdaja brexit, številna podjetja "razumljivo" ustavljajo tudi izdatke ter odlagajo večje odločitve v prihodnost, je dodal Marshall. "Absolutna prioriteta vlade mora biti zagotovitev jasnosti v zvezi s pogoji poslovanja na kratek rok ter izognitev neurejenemu brexitu," je še poudaril.