c S
Hrvaška z akcijskim načrtom za zmanjšanje administrativnih bremen 03.01.2019 13:04 Zagreb, 03. januarja (STA) - Hrvaška vlada je danes sprejela akcijski načrt za zmanjšanje administrativnih bremen za podjetja, s katerimi bi ta prihranila 627 milijonov kun (okoli 85 milijonov evrov). Letos bodo na Hrvaškem skrajšali ali ukinili 314 različnih administrativnih postopkov, je po prvi letošnji seji vlade napovedal hrvaški minister za gospodarstvo Darko Horvat.

Razbremenitev podjetnikov je del prizadevanj hrvaške vlade za izboljšanje poslovnega okolja, ki je deležno številnih kritik zaradi zapletenih administrativnih postopkov in s tem povezanih finančnih obremenitev.

Horvat je spomnil, da so podobne akcijske načrte izvajali tudi v prejšnjih dveh letih ter da je skupna vrednost triletnih razbremenitev ocenjena na 2,2 milijarde kun (nekaj manj kot 300 milijonov evrov). Kot je dejal, so se stroški nedavčnih obveznosti podjetnikov v prejšnjih dveh letih znižali za približno 22 odstotkov.

Akcijski načrt za leto 2019 predvideva razbremenitev podjetnikov v različnih sektorjih - od davkov in prispevkov v energetiki in turizmu do varstva okolja in varnosti hrane. Med drugim predvidevajo digitalizacijo in bolj enostavno izvajanje nekaterih administrativnih postopkov ter ukinitev ali znižanje finančnih nadomestil za določene obveznosti podjetnikov.

Hrvaški minister je kot primer letošnje razbremenitve izpostavil pripravo spletne aplikacije, ki bo podjetnikom omogočala registracijo podjetja in začetek poslovanja v dveh dneh, vključno z odprtjem bančnega računa. Med ukrepi je prav tako izpostavil enostavnejše zaposlovanje tujih delavcev, kot tudi manj administrativnih ovir za donacijo hrane, ki je pred potekom roka uporabe.

Horvat je tudi dejal, da so lani uveljavili 95 odstotkov finančne vrednosti načrtovanih ukrepov za leto 2018, ostale bodo dokončali letos.