c S
Evropske borze pod pritiskom 03.01.2019 10:13 Frankfurt/Pariz/London, 03. januarja (STA) - Trgovalni dan na evropskih borzah se je začel v znamenju padcev. Večina vlagateljev se osredotoča na dejstvo, da je ameriški velikan Apple zaradi slabše prodaje na Kitajskem poslabšal oceno ustvarjenih prihodkov v zadnjem četrtletju.

Apple je v sredo sporočil, da se je prodaja njegovih iphonov in drugih elektronskih naprav ob koncu leta upočasnila. Delno naj bi bil za to kriv trgovinski spor med Washingtonom in Pekingom. V trgovanju po zaprtju borznega parketa so delnice ameriškega tehnološkega velikana izgubile več kot sedem odstotkov vrednosti.

V zadnjem trimesečju Apple pričakuje 84 milijard dolarjev prihodkov, medtem ko so analitiki računali na 91 milijard.

Indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 je do 9.30 po srednjeevropskem času izgubil 0,38 odstotka vrednosti. V Frankfurtu je DAX upadel za 0,52 odstotka in v Parizu CAC 40 za 0,58 odstotka. V Londonu je bil FTSE 100 0,10 odstotka pod gladino.

Slabe novice iz Appla so navzdol poslale tudi tečaj dolarja, evro se je zato v primerjavi z zelencem okrepil. Na borzi v Frankfurtu je bilo treba zjutraj za en evro odšteti 1,138 dolarja, kar je 0,35 odstotka več kot v sredo. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra v sredo postavila pri 1,1397 dolarja.

Na azijskih borzah se je dan iztekel neenotno. Sydneyjska borza je zabeležila 1,2-odstotno rast, šanghajska je končala praktično na izhodišču, hongkonška pa je zaključila 0,3 odstotka nižje. Tudi v Seulu je bil dan slab, saj so se tečaji delnic znižali za 0,8 odstotka. Tokijska borza je bila zaradi praznika zaprta.