c S
Trgovci novembra z nižjo prodajo 28.12.2018 11:13 Ljubljana, 28. decembra (STA) - Slovenski trgovci so po treh zaporednih mesecih rasti novembra zabeležili padec prodaje. Ta je bila za 1,6 odstotka nižja kot oktobra. V medletni primerjavi so trgovci medtem zabeležili 10,7-odstotno rast prodaje, je sporočil državni statistični urad.

Mesečni padec je po podatkih statistikov povzročil predvsem za 3,9 odstotka nižji realni prihodek od prodaje v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi. Prihodek v trgovini na drobno brez motornih goriv je bil namreč za 1,2 odstotka višji kot oktobra.

V primerjavi z lanskim novembrom, ko se je prihodek trgovcev povečal za 10,7 odstotka, se je realni prihodek od prodaje za 24,6 odstotka zvišal v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi, v trgovini z neživili pa za 8,6 odstotka. V trgovini z živili pa je bil nižji za 2,7 odstotka.

V prvih enajstih mesecih je bil realni prihodek v trgovini na drobno za 4,1 odstotka višji kot v enakem obdobju lani. Višji so bili prihodek od prodaje motornih goriv (za 12,3 odstotka), prihodek od prodaje v trgovini na drobno brez motornih goriv (za 0,4 odstotka) in prihodek od prodaje neživil (za 5,2 odstotka). Prihodek od prodaje živil pa je bil nižji za 4,6 odstotka.

Tako kot že v mesecih prej se je tudi v novembru zvišal realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno z motornimi vozili in od njihovih popravil, in sicer v mesečni primerjavi za 2,6 odstotka, v medletni za 5,4 odstotka, v enajstih mesecih pa za 12,8 odstotka.

Statistični urad je danes postregel tudi z informacijo o obsegu oktobrske prodaje v storitvenih dejavnostih in trgovini. Ta se je v mesečni primerjavi okrepila za 1,9 odstotka, v medletni primerjavi pa za 10 odstotkov. Obseg prodaje se je v primerjavi s septembrom najbolj povečal v poslovanju z nepremičninami (za 5,4 odstotka), v medletni primerjavi pa v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih (za 14,9 odstotka).