c S
Danes podatki o dolgu in presežku v tretjem četrtletju 28.12.2018 07:22 Ljubljana, 28. decembra (STA) - Statistični urad bo danes objavil podatke o višini javnofinančnega presežka in dolga v tretjem četrtletju. Že obe predhodni četrtletji so slovenske javne finance beležile presežek in pričakovati ga je tudi v tretjem. Za celo leto 2018 na ministrstvu za finance napovedujejo javnofinančni presežek v višini 0,8 odstotka BDP.

Presežek v slovenskih javnih financah je tokrat pričakovati že šesto četrtletje zapored. V tem letu je med januarjem in marcem dosegel 60 milijonov evrov oz. 0,6 odstotka BDP, med aprilom in junijem pa 151 milijonov evrov oz. 1,3 odstotka BDP. To je bil najvišji presežek od prvega četrtletja 1999.

Sloveniji uspeva dosegati presežek s hitrejšo rastjo prihodkov od rasti odhodkov. V prvem poletju so bili prihodki v javnih financah za 6,4 odstotka višji kot v enakem obdobju lani, pri čemer je izstopala visoka rast skupnih davčnih prihodkov. Precej počasneje naraščajo izdatki države, v prvem polletju so bili za 3,5 odstotka višji kot pred letom.

Manj ugodna so gibanja pri javnem dolgu. Čeprav se njegov delež v BDP zaradi gospodarske rasti zmanjšuje, pa se nominalno že dlje časa ne spusti pod 30 milijard evrov. Konec prvega četrtletja je bil pri 33 milijardah evrov, kar je 75,1 odstotka BDP, do konca junija pa se je znižal na 32,31 milijarde evrov, kar je 72,8 odstotka BDP.