c S
Novembra v Sloveniji večja proizvodnja in poraba elektrike 27.12.2018 11:41 Ljubljana, 27. decembra (STA) - V Sloveniji so novembra proizvedli 1479 gigavatnih ur (GWh) električne energije, kar je 12 odstotkov več kot oktobra. Poraba je bila s 1209 GWH za šest GWh večja kot mesec prej, je danes objavil državni statistični urad. Proizvodnja električne energije v hidroelektrarnah se je povečala za 70 odstotkov.

V termoelektrarnah je bila proizvodnja električne energije na mesečni ravni manjša za tri odstotke, v Nuklearni elektrarni Krško pa je bila manjša za dva odstotka.

V nuklearki so sicer proizvedli 33,8 odstotka vse električne energije, v termoelektrarnah 33,2 odstotka, v hidroelektrarnah 32,2 odstotka energije.

Manjši proizvodnji termoelektrične energije je sledila tudi manjša poraba goriv v termoelektrarnah. Tako je bila skupna poraba goriv novembra manjša za en odstotek.

Kot so še zapisali na statističnem uradu, so novembra zaznali padec oskrbe pri vseh energentih, razen pri zemeljskemu plinu (+21 odstotkov), črnemu premogu in antracitu (+12 odstotkov) ter pri utekočinjenem naftnem plinu (+šest odstotkov).

Statistiki so po drugi strani zabeležili padec oskrbe z ekstra lahkim kurilnim oljem (-34 odstotkov), petrolejskim gorivom za reaktivne motorje (-27 odstotkov), drugimi naftnimi proizvodi (-18 odstotkov), motornim bencinom (-13 odstotkov), dizelskim gorivom (-9 odstotkov) in koksom (-5 odstotkov).

Na državnem statističnem uradu so zabeležili tudi manjšo rast deleža energije iz obnovljivih virov. Ta je v končni bruto porabi energije v Sloveniji lani znašal 21,5 odstotkov, kar je za 0,3 odstotne točke več kot leta 2016.

V sektorju ogrevanje in hlajenje se je delež znižal za nekaj manj kot odstotno točko, v sektorju električna energija se je zvišal za okoli pol odstotne točke, v sektorju transport pa se je zvišal za nekaj več kot eno odstotno točko.