c S
Ministrstvo in sindikat Since07 precej zbližala stališča 24.12.2018 19:30 Ljubljana, 24. decembra (STA) - Ministrstvo za delo in sindikat CSD Since 07, ki je za januar napovedal opozorilno stavko, sta precej zbližala stališča, so povedali na ministrstvu in v sindikatu. Slednji so ministrstvu danes predali dopolnitve predloga, ki jim ga je minuli teden podala ministrica za delo Ksenija Klampfer. Ministrstvo bo dopolnjeni predlog preučilo do konca tedna.

"Po odgovoru ministrstva bo znano, ali opozorilna stavka, napovedana za 9. januar, bo ali ne," je za STA danes dejal predsednik sindikata centrov za socialno delo (CSD) Since07 Perica Radonjić. "Zadeva se odvija v pravo smer," je zagotovil. Predlog ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti glede zvišanja števila zaposlenih v centrih je po njegovih besedah "dovolj konkreten", v sindikatu pa so ga na današnji seji glavnega odbora še dopolnili. O podrobnostih glede na to, da so pogajanja v teku, ni želel govoriti.

Sindikat je v četrtek opozoril na neustrezno kadrovsko politiko v centrih, zaradi katere delavci ne morejo ustrezno opravljati nalog in strankam zagotavljati kakovostne obravnave. Slovenija po deležu zaposlenih v socialnem varstvu močno zaostaja za povprečjem EU, so opozorili. Po številu zaposlenih v socialnem varstvu na 100.000 zaposlenih namreč dosega le 42 odstotkov povprečja EU.

Na ministrstvu za delo so izrazili presenečenje nad napovedjo opozorilne stavke, saj pogovori ves čas potekajo tako z v.d. direktorjev centrov kot s predstavniki sindikatov, so zapisali v četrtek. Ministrica za delo Ksenija Klampfer je Radonjića zatem povabila na sestanek in podala predloge za rešitev.