c S
Vlagatelji na evropskih borzah ostali brez božičnega darila 24.12.2018 19:28 Pariz/London, 24. decembra (STA) - Na evropskih borzah se je trgovalni dan iztekel brez božičnega veselja in daril za vlagatelje. V luči blokade financiranja dela ameriške vlade, rovarjenja ameriškega predsednika Donalda Trumpa proti vodstvu tamkajšnje centralne banke in nadaljevanja spora med ZDA in Kitajsko so indeksi v skrajšanem predprazničnem trgovanju potonili.

Indeks FTSE 100 v Londonu je izgubil 0,5 odstotka, v Parizu je CAC 40 potonil za 1,5 odstotka. Frankfurtska borza je ostala zaprta. Na vseh treh velikih evropskih borzah bo trgovanje znova steklo v četrtek.

"Nič božičnega veselja za vlagatelje," je dogajanje za francosko tiskovno agencijo AFP opisal analitik družbe IG Chris Beauchamp. "Pred prazničnim zaprtjem borz ... prevladuje ozračje previdnosti."

V ZDA sta indeksa Dow Jones in Nasdaq v petek zaključila z največjima tedenskima padcema od začetka globalne finančne krize. Del ameriške vlade je v soboto opolnoči ostal brez financiranja, Trump pa je člane vlade menda povprašal, ali ima pravna sredstva, da odpusti predsednika centralne banke Jeroma Powella.

Tečaj evra se je v primerjavi z zaključkom trgovanja v petek nekoliko zvišal in je stal 1,1395 dolarja. Nafta brent z dobavnim rokom februarja se je pocenila za 35 centov na 53,47 dolarja za 159-litrski sod, zahodnoteksaška lahka nafta s februarskim dobavnim rokom pa za 63 centov centov na 44,96 dolarja za sod.