c S
Zavarovalnice z aktivnostmi za dvig finančne pismenosti 25.12.2018 18:18 Ljubljana, 25. decembra (STA) - Slovensko zavarovalno združenje se je pridružilo evropski kampanji ozaveščanja na področju sklepanja zavarovanj. Potrošniki lahko tako na spletni strani združenja najdejo konkretne informacije in nasvete glede sklepanja zavarovanj, pa naj gre za zavarovanje vozila, ali pa za izbiro pravega zavarovanja za počitnice v tujini.

Čeprav je večina ljudi zavarovanih, pa se zgolj redki podrobneje podučijo o posameznih zavarovalnih pojmih in določilih zavarovalnih pogodb. Slabo poznavanje zavarovalnih produktov v kombinaciji z nizko stopnjo finančne pismenosti, pa še dodatno povečuje dvome pri sprejemanju zavarovalnih in ostalih finančnih odločitev, so v združenju pojasnili odločitev za sodelovanje v evropski kampanji, imenovani Zavarujte se premišljeno (Insure wisely).

"Za zavarovalnice je izjemno pomembno, da zavarovanci dobro poznajo in razumejo zavarovalne police, ki jih sklepajo," je ob začetku kampanje poudarila direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja Maja Krumberger. Zavarovance je pozvala, naj si vzamejo čas ter vsaj enkrat letno pregledajo svoje zavarovalne police v izogib morebitnim vrzelim v zavarovalnem kritju, ki se lahko pojavijo tekom leta zaradi spremenjenih okoliščin, kot so poroka, nakup nepremičnine ali rojstvo otroka.

Da bi zavarovancem olajšale izbiro ustrezne zavarovalne police, so zavarovalnice v preteklosti vložile veliko naporov v izobraževanje zavarovalnih zastopnikov in posrednikov, ki na lažje razumljiv način predstavljajo zavarovalne produkte. Z letošnjim 1. oktobrom pa so začele izpolnjevati tudi zahteve evropske direktive o distribuciji zavarovalnih produktov, ki prinaša višjo raven zaščite zavarovancev, še kakovostnejše informacije za potrošnike in boljša pravila poslovanja za zavarovalne posrednike.

Direktiva sicer v slovenski red še ni bila prenesena. Predlog novele zakona o zavarovalništvu je namreč vlada pripravila šele konec oktobra in trenutno čaka na obravnavo v DZ.