c S
Ptuju evropska sredstva za kolesarske povezave 25.12.2018 19:02 Ptuj, 25. decembra (STA) - Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki upravlja s sredstvi evropskih strukturnih skladov in kohezijskega sklada, je Mestni občini Ptuj odobrila finančno podporo za projekt ureditve prvega odseka kolesarskih povezav. Naložba je skupaj vredna 406.000 evrov, Evropski sklad za regionalni razvoj bo prispeval 213.000 evrov.

Kot so ob tem pojasnili v vladni službi, projekt zajema vzpostavitev optimalne kolesarske povezave z uvedbo sistema izposoje koles. S kolesarsko povezavo bodo zagotovili varno infrastrukturo, predvsem pa dobro povezanost med prometnimi območji.

Glavna cilja projekta sta sicer vzpostavitev dobrega 2,5 kilometra kolesarske poti med parkiriščem P+R na Zadružnem trgu in centrom mesta s stanovanjskim delom do bolnišnice ter vzpostavitev sistema za izposojo koles na trasi kolesarske povezave.

Naložba, ki jo bodo izvedli s pomočjo mehanizma Celostne teritorialne naložbe (CTN), bo pripomogla k reševanju strateških izzivov in ciljev sprejete celostne prometne strategije za Mestno občino Ptuj v skladu z vizijo razvoja PoTUJ privlačno, aktivno in trajnostno.

Kot so za STA pojasnili na ptujski občini, so v sklopu projekta septembra vzpostavili sistem za izposojo koles Pecikl na trasi omenjene kolesarske povezave, ki vključuje štiri postaje, osem priklopnih mest in 20 koles. Projekt bo zaključen do konca pomladi 2019.

V okviru mehanizma CTN sicer načrtujejo prijavo še treh projektov, ki jih bodo uresničili do leta 2020. V sklopu teh bodo uredili površine za pešce in kolesarje na Gregorčičevem drevoredu in med Volkmerjevo ulico ter Ulico 5. prekomorske. Hkrati bodo takrat preplastili tudi cestišča in ostalo pripadajočo infrastrukturo.

Skupaj nameravajo na Ptuju do leta 2022 obnoviti ali na novo zgraditi okoli 18 kilometrov kolesarskih povezav v skupni vrednosti 6,9 milijona evrov, pri čemer 5,2 milijona evrov pričakujejo iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Kohezijskega sklada.

Ptujska občina je sicer v sklopu dogovora za razvoj regij prijavila projekt gradnje regionalnih kolesarskih povezav za zagotavljanje trajnostne mobilnosti v Spodnjem Podravju, v katerem sodeluje še sedem občin iz omenjene regije. Ta je razdeljen na štiri kolesarske odseke, ki tvorijo regionalno kolesarsko povezavo med Ptujem in občinami Hajdina, Kidričevo, Majšperk, Juršinci, Dornava, Markovci in Gorišnica.