c S
Telekom Slovenije z bankami v optimizacijo dolga 24.12.2018 13:55 Ljubljana, 24. decembra (STA) - Telekom Slovenije je z bankami, s katerimi je konec marca 2016 sklenil pogodbo o posojilu v višini 300 milijonov evrov, v petek podpisal aneks k tej pogodbi. Z njim je podaljšal ročnost ene od tranš v višini 100 milijonov evrov za dve leti, obenem pa sklenil še novo sedemletno posojilo za 100 milijonov evrov.

Telekom Slovenije je omenjeno posojilno pogodbo 31. marca 2016 sklenil s sindikatom bank v organizaciji NLB, SKB banke in Societe Generale, poleg njih pa so v sindikatu sodelovale še Abanka, Banka Koper, SID banka in UniCredit Banka Slovenija.

Eno večjih sindiciranih posojil v slovenskem bančnem prostoru je razdeljeno na tri enake tranše v višini 100 milijonov evrov, in sicer tranšo z ročnostjo sedem let in odplačilom glavnice v 13 enakih polletnih obrokih, tranšo z ročnostjo pet let in enkratnim odplačilom glavnice ter tranšo z ročnostjo dve leti in enkratnim odplačilom glavnice.

Zdaj je z istimi bankami, le Banka Koper se je preimemovala v Intesa Sanpaolo banko, podpisal še dodatek k pogodbi. Kot so iz največjega telekomunikacijskega operaterja v državi sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze, z njim podaljšujejo ročnost ene izmed tranš obstoječega dolgoročnega posojila v višini 100 milijonov evrov za dve leti, in sicer z enkratnim odplačilom glavnice konec leta 2023.

Obenem pa sta se Telekom in sindikat bank z aneksom dogovorila tudi za novo posojilo v višini 100 milijonov evrov z ročnostjo sedem let in odplačilom glavnice v 13 enakih polletnih obrokih.

V Telekomu Slovenije so ob tem zapisali, da sklenitev dodatka k podpisani pogodbi o dolgoročnem sindiciranem posojilu predstavlja nadaljnji korak k optimiziranju strukture virov financiranja družbe in postavlja temelj za uresničitev zastavljenega poslovnega načrta skupine Telekom Slovenije.

Telekom Slovenije je imel sicer na 30. september letos za 161,3 milijona evrov obveznosti iz prejetih dolgoročnih posojil, poleg tega pa še za 100,7 milijona evrov drugih dolgoročnih finančnih obveznosti. Skupaj so vse dolgoročne obveznosti podjetja dosegle 341,8 milijona evrov, je razvidno iz devetmesečnega poslovnega poročila Telekoma Slovenije. Telekom je sicer maja 2016 izdal tudi petletne obveznice v višini 100 milijonov evrov.