c S
Januarja več znanega o lastniški usodi gradu Podčetrtek 24.12.2018 11:43 Podčetrtek, 24. decembra (STA) - Grad Podčetrtek, ki čaka na nove lastnike 20 let in je v solasti občine Podčetrtek, naj bi bil januarja korak bližje temu cilju. Kot je za STA povedal župan Podčetrtka Peter Misja, naj bi se takrat srečali s potencialnim kupcem iz Kanade. Za grad je zainteresiran tudi kupec iz Švice, ki se z občino pogovarja prek odvetniške družbe, je dodal.

Zanimanje za nakup gradu obstaja, a občina vseeno pripravlja rezervni scenarij. Eden najstarejših gradu v Sloveniji, prvič omenjen leta 1261, namreč močno propada. Občina je leta 2006 na lastne stroške obnovila streho, nekatere njegove dele je treba sedaj nujno obnoviti.

"Če prihodnje leto ne bomo obnovili strehe, uredili odvodnjavanja in obnovili konjušnice, bo grad propadel. Grajska kašča se je že zrušila," je stanje opisal Misja. Občina bo družino Zečević pozvala, naj prevzame obnovo gradu. Če je ne bo, ga bo občina prevzela kot spomenik kulturne dediščine, saj je spomeniško zaščiten. Obnova naj bi po občinskih ocenah stala med sedem in osem milijonov evrov.

Grad Podčetrtek je v večinski lasti družine Zečević, občina je njegova 20-odstotna lastnica. Lani je družina Zečević oglas za prodajo gradu za 370.000 evrov objavila na spletnem oglasniku Bolha, nato je prodajo prevzela družba Renes nepremičnine.