c S
Zaposlenim v Weilerju po dogovoru s sindikatom višje plače 21.12.2018 19:51 Maribor, 21. decembra (STA) - Mariborsko-zreški proizvajalec umetnih brusov Weiler, donedavnega SwatyComet, je z zaposlenimi sklenil novo podjetniško kolektivno pogodbo. Kot so sporočili iz Konfederacije slovenskih sindikatov, je do dogovora prišlo na podlagi njihove zahteve za dvig osnovnih plač najnižje plačanim delavcem na raven z zakonom določene minimalne plače.

Iz sindikata so danes sporočili, da je vodstvo podjetja v ameriški lasti pristalo na dvig osnovnih plač, tako da bodo imeli najnižje plačani delavci po novi podjetniški kolektivni pogodbi osnovne plače višje za 60 odstotkov in enako višje od določenih v aneksu h kolektivni pogodbi za dejavnosti pridobivanja in predelave nekovinskih rudnin Slovenije, ki je začel veljati s 1. aprilom letos.

Tudi bolje plačani bodo po novem imeli sorazmerno višje plače, in sicer tako, da bodo ohranjena razmerja med tarifnimi razredi. Najnižje plačani delavec v podjetju bo po novem od 1. januarja imel osnovno izhodiščno plačo 850 evrov, kar je bila tudi zahteva sindikata in, kot so dodali, dosežena v napornih pogajanjih.

Zaposleni v podjetju so z doseženim dogovorom zadovoljni in poudarjajo, da so lastniki in vodstvo podjetja na čelu z direktorjem Matjažem Markanom kljub težkim pogojem na trgu prisluhnili zaposlenim in poskrbeli za njihovo dostojno plačilo.