c S
Socialne organizacije pozivajo k dvigu sredstev za javna dela v prihodnjem letu 21.12.2018 19:51 Ljubljana, 21. decembra (STA) - Različna društva, zavodi in socialna podjetja s področja socialnega varstva ostro obsojajo občutno zmanjšanje financiranja javnih del v letu 2019. V primerjavi z letos bo v letu 2019 na voljo 1700 mest manj. V odprtem pismu so vlado in ministrstvo za delo zato pozvali, naj prihodnje leto zagotovi vsaj enako višino sredstev za izvajanje javnih del.

Kot so zapisali v pismu, ostro obsojajo zmanjšanje sredstev za 10 milijonov evrov v primerjavi z letom 2018 "brez obrazložitve, ali se bodo ta sredstva namenila v druge oblike podpornih zaposlitev in podpore dolgotrajno brezposelnih". Ti se po njihovih izkušnjah v večini primerov slej ko prej znajdejo kot dolgotrajni uporabniki naših programov.

Vlado in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zato pozivajo, naj v prihodnjem letu zagotovita vsaj enako višino sredstev za izvajanje javnih del kot letos. Menijo namreč, da na dolgotrajno brezposelnih in socialno izključenih ni možno varčevati. "Z nevključevanjem in neaktivnostjo se izgubljajo možnosti za izboljšanje njihove situacije in prevzemanje odgovorne vloge v družbi," so še zapisali v pismu.

Po oceni izvajalcev javnih socialnovarstvenih programov javna dela zelo pomembno prispevajo k delovnemu in socialnemu vključevanju ter integraciji socialno najranljivejših in izključenih posameznikov in posameznic. "Izkušnja preživljanja samega sebe z delom ter s tem povezana aktivacija, samozavest, občutek pomembnosti in potrebnosti, prevzemanje družbenih vlog dajo marsikomu moč in motivacijo za nadaljnje urejanje svojega socialnega položaja in življenja," so pojasnili. Ob tem so še poudarili, da se marsikateri posameznik, vključen v program javnih del, po končanem programu zaposli v različnih programih in tudi na prostem trgu.

Pismo so podprli v sekciji socialnovarstvenih programov, Zvezi nevladnih organizacij na področju drog in zasvojenosti, Združenju Socialna ekonomija Slovenije, Nacionalnem svetu invalidskih organizacij Slovenije, Nacionalnem forumu humanitarnih organizacij Slovenije in Društvu zveze izvajalcev na področju brezdomstva in socialno ranljivih skupin.