c S
Arsenovič začel s povezovanjem občinskih služb, zavodov in podjetij 21.12.2018 19:51 Maribor, 21. decembra (STA) - Novi župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je dan po prisegi pred novoizvoljenim mestnim svetom sklical skupen sestanek z odgovornimi v posameznih službah mestne uprave ter javnih podjetij in zavodov. Eden od ciljev, ki si jih je zastavil v mandatu, je namreč krepitev povezovanja in sodelovanja med različnimi akterji v mestu.

"Kot smo obljubili, smo začeli s sodelovanjem in povezovanjem," je danes po sestanku, ki se ga je na sedežu mariborske občine udeležilo več kot 40 direktorjev in drugih vodij, povedal Arsenovič. "Tema današnjega druženja je bilo vprašanje, kje smo, kam gremo in kaj za to, razen sodelovanja in povezovanja, potrebujemo," je dodal.

Medsebojno poznavanje, povezovanje in sodelovanje je po njegovem prepričanju ključno za nudenje boljšega servisa občanom ter posledično razvojni preboj. "Poskušali bomo najti sinergije," je dodal.

Vsaka služba, zavod in podjetje se je na kratko predstavilo ostalim. Med udeleženci so bili Cveto Žalik iz Snage, Matjaž Krevelj iz Nigrada, Danilo Burnač iz Mariborskega vodovoda, Albin Turk iz Mariborskih lekarn, Vladimir Rukavina iz Narodnega doma Maribor, Danilo Rošker iz Slovenskega narodnega gledališča Maribor in Lidija Pliberšek iz Pogrebnega podjetja Maribor.

Njihove ocene sestanka so bile pozitivne, večinoma so ga označili za koristnega in spodbudnega. "O Mestni občini Maribor in njenih povezanih družbah, podjetjih, zavodih sem izvedel več kot prej v 50 letih," je dejal direktor Energetike Maribor Alan Perc.

O morebitnih organizacijskih spremembah, kot je na primer ustanovitev holdinga javnih podjetij, niso govorili in tudi župan o tem v izjavi za medije še ni želel podrobno razpravljati. "Razmišljamo o vseh ukrepih, ki bodo doprinesli k večji učinkovitosti, produktivnosti, dobičkonosnosti podjetij," je dejal.

Za začetek bo poskrbel, da bodo vsi dobili vizitke s telefonskimi številkami in elektronskimi naslovi, "da bodo lažje medsebojno komunicirali in mogoče s tem razbremenili upravo, da bo hitreje pripravila proračun, kar si vsi želimo".

O morebitnih kadrovskih menjavah na tej ravni zaenkrat ne razmišlja. "Danes sem predstavil smernice, po katerih vrednotah nameravam voditi to veliko družino. Vsi, ki se bodo teh smernic držali, so dobrodošli, še posebej če bodo dosegali dobre rezultate," je dejal. "Z vsemi želim dobro sodelovati. Je pa od njih odvisno, če se bodo uspeli prilagoditi novim razvojno usmerjenim ciljem," je dodal.

Menjave pa bodo zagotovo v kabinetu župana in na čelu mestne uprave. Na današnjem sestanku so bili na županovi strani prisotni Gregor Reichenberg in Samo Peter Medved, ki ju namerava imenovati za podžupana, ter Igor Leskovar in Matjaž Štandeker. "To so ljudje, ki bodo pričeli z bolj ali manj pomembnimi funkcijami," je povedal Arsenovič.

Že ob robu četrtkove seje mestnega sveta pa je potrdil, da namerava na mesto direktorja mestne uprave postaviti Borisa Železnika, ki prihaja iz policijskih vrst. Nadomestil bo Matejo Cekić, ki je kot vršilka dolžnosti direktorice prišla na ta položaj aprila letos, ko je odstopil še eden od direktorjev mestne uprave v mandatu župana Andreja Fištravca Simon Štrancar.