c S
Za spodbujanje sodelovanja v kmetijstvu pet milijonov evrov 21.12.2018 21:37 Ljubljana, 21. decembra (STA) - Ministrstvo za kmetijstvo je v uradnem listu objavilo dva javna razpisa za spodbujanje sodelovanja med kmetijskimi gospodarstvi, katerih skupna vrednost znaša več kot pet milijonov evrov. Podaljšalo je tudi rok za oddajo vlog na razpisu za pridobitev sredstev za zagon dejavnosti mladih kmetov.

Ministrstvo z razpisoma po lastnih navedbah daje "močno spodbudo" krepitvi sodelovanja znotraj kmetijskega sektorja ter krepitvi sodelovanja med kmetijstvom in drugimi sektorji. Potencial ukrepa je po ocenah ministrstva v spodbujanju mnogovrstnega sodelovanja na najrazličnejših področjih ter v povezovanju, ki je nujno potrebno za hitrejši razvoj kmetijstva in tudi širšega podeželja.

"Ključno pri tem pa je, da bodo vsi projekti stremeli k jasnemu rezultatu. Cilj objavljenih razpisov namreč ni financirati študije ali raziskave, temveč jasen, praktičen rezultat, ki bo sodelujočim kmetijam in ostalim vključenim prinesel konkretne rešitve v smeri potencialnega razvoja novih dejavnosti na kmetiji oziroma uspešnejšega dostopa do lokalnega trga," so poudarili na ministrstvu.

Prvi razpis je namenjen izvedbi projektov sodelovanja kmetijskih gospodarstev in posrednikov s ciljem vzpostavitve lokalnega trga in s tem povezanih promocijskih dejavnosti. Razpisanih je slabih 3,6 milijona evrov nepovratnih sredstev.

Namen drugega razpisa je podpora izvedbi projektov sodelovanja, v okviru katerih na kmetijah poskusno izvedejo aktivnosti, ki se nanašajo na področja izobraževanja o okolju in hrani, zdravstvenega varstva ter socialnega oziroma invalidskega varstva s ciljem preučitve možnosti razvoja teh aktivnosti na kmetiji. Za ta namen je razpisanih skoraj 1,5 milijona evrov nepovratnih sredstev. Oba javna razpisa se financirata iz programa razvoja podeželja za obdobje 2014-2020.

Ministrstvo je danes objavilo tudi spremenjeni razpis za pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete, ki rok za oddajo vlog podaljšuje do 31. januarja 2019. Razpis v vrednosti 15 milijonov evrov naj bi se po prvotnih načrtih zaključil 15. januarja.