c S
Preboldski Bisol lani z upadom prihodkov in dobička 22.12.2018 19:21 Prebold, 22. decembra (STA) - Preboldski Bisol, ki se ukvarja s proizvodnjo elektronskih komponent, je lani ustvaril 38,7 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 11 odstotkov manj kot leto prej. Čisti dobiček, ki je še predlani znašal skoraj 744.000 evrov, je hkrati upadel na nekaj več kot 17.000 evrov.

Kot je vodstvo podjetja zapisalo v lanskem poslovnem poročilu, ki je objavljeno na spletnih straneh Ajpesa, so lanski slabši poslovni rezultati posledica padca prodajnih cen proizvodov. Navedli so tudi, da so na znižanje prihodkov vplivali tudi posebni prodajni pogoji, vezani na dogovorjeno prodano količino.

Bisolu je lani uspelo znižati stroške dela zaradi spremembe interne zaposlovalne politike, vendar so se povečali stroški storitev. Stroški amortizacije so se lani zmanjšali za več kot 89 odstotkov, saj so večino osnovnih sredstev prodali.

Preboldska družba na slovenskem trgu proda približno šest odstotkov lastne proizvodnje, zato je za njeno poslovanje predvsem pomembno okolje v najbolj razvitih evropskih državah, kot so države Beneluksa, Italija, Francija, Švica, Velika Britanija in Nemčija.

Med pomembnejše trge Bisola sodijo tudi skandinavske ter baltske države, Bližnji in Daljni vzhod ter države nekdanje Sovjetske zveze.

Bisol je lani znova naredil več pomembnih korakov k tehničnemu izboljšanju in optimizaciji svojih solarnih rešitev. Sredi leta 2017 so tako v proizvodni proces vpeljali proizvodnjo fotonapetostnih modulov s petimi električnimi vodili, v jesenskem času pa se je spremenila debelina okvira fotonapetostnih modulov.

Za letos je Bisol načrtoval ohranjanje dobrega tržnega položaja, povečanje števila proizvedenih modulov in širitev na nove trge.

V strateškem načrtu družbe do leta 2022 pa je zapisano, da je treba poslovanje izboljšati za petino, povečati proizvodne zmogljivosti, izboljšati prepoznavnost blagovne znamke Bisol in zagotavljati tehnološki razvoj panoge.

Ta mesec se je po poročanju medijev s funkcije direktorja Bisola umaknil Uroš Merc, ki je njegov 64-odstotni lastnik. Preselil se je namreč v Dubaj, a se iz posla ne umika in bo še naprej bedel nad ključnimi poslovnimi odločitvami podjetja. Novi direktor je postal dosedanji tehnični direktor Marko Poličnik.

Bisol bo po Merčevih napovedih sredi januarja začel delati na novih strojih, s katerimi bodo zmogljivosti podvojili, marca pa bodo dodatno avtomatizirali proizvodnjo.

Ker se v Sloveniji poslovno okolje za podjetja poslabšuje, bo Bisol proizvodnjo širil na Balkan. Trenutno se podjetje odloča med Albanijo, Makedonijo in Republiko srbsko.