c S
Evropska komisija ugotavlja splošni pozitivni razvoj trga dela 22.12.2018 19:21 Bruselj, 22. decembra (STA) - V tretjem letošnjem četrtletju je bilo v EU zaposlenih 239,3 milijona ljudi, kar je nova rekordna vrednost. Največ novih delovnih mest predstavljajo zaposlitve za nedoločen čas in polni delovni čas, so sporočili iz Evropske komisije, kjer ob tem ugotavljajo splošni pozitivni razvoj na trgu dela.

Evropska komisija je podatke objavila v sklopu zimske izdaje pregleda razvoja na področju zaposlovanja in socialnih zadev v Evropi. Četrtletno poročilo po njihovih navedbah potrjuje splošni pozitivni razvoj na trgu dela.

V drugem letošnjem četrtletju se je število stalnih zaposlitev v primerjavi s predhodnim četrtletjem povečalo za 2,7 milijona. Stopnja zaposlenosti je v drugem četrtletju dosegla 73,2 odstotka, kar je vse bližje cilju iz strategije Evropa 2020, ki znaša 75 odstotkov.

Število zaposlenih s polnim delovnim časom se je povečalo za 2,3 milijona, število zaposlenih s skrajšanim delovnim časom pa je ostalo stabilno. Zaposlenost v EU se je v primerjavi z drugim četrtletjem lani povečala v vseh sektorjih z izjemo kmetijstva.

Največji porast je zabeležil sektor storitev. Samo v trgovini na debelo se je dodatno zaposlilo 730.000 ljudi, medtem ko je v drugih storitvenih sektorjih delo dobilo 1,8 milijona ljudi.

Stopnja brezposelnosti se še naprej zmanjšuje. Oktobra 2018 je znašala 6,7 odstotka v EU in 8,1 odstotka v območju evra, kar na letni ravni v obeh primerih pomeni zmanjšanje za 0,7 odstotne točke.

Evropska komisarka za zaposlovanje Marianne Thyssen je ob tem dejala, da kljub pozitivnim številkam izzivi ostajajo. Število opravljenih delovnih ur je namreč še vedno nižje kot leta 2008, ko je doseglo vrh, vse večja težava pa postaja tudi pomanjkanje ustreznih kadrov.