c S
Rast naložb evropskih podjetij v raziskave in razvoj za ameriškimi in kitajskimi 24.12.2018 07:40 Bruselj, 23. decembra (STA) - Industrijska podjetja v EU osem let zapored povečujejo naložbe v raziskave in razvoj. Te naložbe so se lani glede na predlani povečale za 5,5 odstotka, še vedno pa evropska podjetja ne dosegajo rasti ameriških in kitajskih družb, ki so v tem obdobju naložbe povečale za devet in 20 odstotkov, je sporočila Evropska komisija.

Pregled stanja na področju industrijskih raziskav in inovacij 2018, ki ga je ta teden objavila Evropska komisija, je pokazal, da so rast naložb v raziskave in razvoj v Evropi v zadnjem letu poganjali avtomobilski in zdravstveni sektor ter informacijska tehnologija, so sporočili iz Evropske komisije.

Pregled zajema investicije 2500 najuspešnejših podjetij na področju naložb v raziskave in razvoj na svetu lani dosegle 736,4 milijarde evrov, kar je 8,3 odstotka več glede na leto prej in predstavlja 90 odstotkov vseh svetovnih naložb v raziskave in razvoj. Največ naložb je bilo v informacijsko-komunikacijskih tehnologijah (IKT), proizvodnji in v zdravstvu, najmanj v sektorjih industrije ter letalstva in obrambe.

Med temi podjetji je bilo 577 podjetij iz EU, njihove naložbe pa so dosegle 200,1 milijarde evrov, kar je 5,5 odstotka več kot lani. Rast se je upočasnila glede na leto prej, ko je znašala 6,7 odstotka.

Največji delež omenjenih 2500 podjetij so predstavljala ameriška podjetja (37 odstotkov), podjetjem iz EU (27 odstotkov) pa so sledila japonska (14 odstotkov) in kitajska (10 odstotkov) podjetja. Naložbe ameriških podjetij so porasle za devet odstotkov na 274,2 milijarde evrov, naložbe japonskih za 5,8 odstotka na 99,9 milijarde evrov, naložbe kitajskih pa za 20 odstotkov na 71,2 milijarde evrov.

Pregled je pokazal, da je specializacija tovrstnih raziskav v teh štirih gospodarstvih različna. Podjetja v EU so okrepila naložbe predvsem v avtomobilski industriji, zmanjšala pa naložbe v IKT. Ameriška podjetja so okrepila naložbe v visokotehnološkem sektorju, posebej na področjih IKT in zdravstva. Kitajska podjetja so povečala naložbe v IKT in nizkotehnoloških sektorjih, japonska pa so se bolj osredotočila na avtomobilski sektor in IKT.

Z rastjo naložb v raziskave in razvoj se obrača globalni trend prejšnjih let, saj je opaziti povečanje dobičkov in kapitalskih izdatkov ter rahlo ustvarjanje delovnih mest, ugotavljajo v Bruslju.

Čisti prihodki od prodaje so se namreč povečali za 9,8 odstotka, čisti dobiček za 22,6 odstotka, tudi kapitalski izdatki so se po treh letih okrepili, za 5,1 odstotka. Rast zaposlovanja je ostala skromna, znašala je 2,1 odstotka.

"Pregled je pravočasen opomnik glede prednosti in šibkosti Evrope v svetu korporativnih raziskav in razvoja. Podjetja EU vodijo v globalni tehnološki tekmi v strateških industrijskih sektorjih, kot so avtomobilski, farmacevtski ali aeronavtični. Zaostajajo pa na tehnoloških področjih, ki oblikujejo nov val inovacij, kot so umetna inteligenca ali novi materiali. Pri tem bo imel bodoči Evropski inovacijski svet pomembno vlogo, saj bo vlagal v visoko tvegana podjetja povečal njihov potencial na novih trgih," je dejal evropski komisar za raziskave, znanost in inovacije Carlos Moedas.

Evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics pa je poudaril, da je za tekmovanje na globalni ravni ključno znanje. "Pregled kaže, da proizvodnja ter raziskave in razvoj v podjetjih temelji na visoko kvalificiranih, ustvarjalnih in podjetnih ljudeh in znanju. Zato je podpora strokovni in univerzitetni izobrazbi na vodilnih področjih, kot so znanost, tehnologija, inženirstvo in matematika, ključna za izgradnjo konkurenčne in prilagodljive Evrope," je dejal.