c S
Šarec po 100 dneh izpostavlja dogovor s sindikati in zakon o minimalni plači 21.12.2018 14:24 Brdo pri Kranju, 21. decembra (STA) - Predsednik vlade Marjan Šarec se po 100 dneh vlade ni želel posebej opredeljevati glede uspešnosti dela vlade. "Ne bi govoril ne o dosežkih ne o razočaranjih. Nekaj stvari pa smo dosegli," je poudaril Šarec in izpostavil dogovor s sindikati javnega sektorja, sprejem zakona o minimalni plači in skorajšnji pripravo rebalansa proračuna.

"Še svojega rojstnega dne ne praznujem z nekim pompom, tako da se mi zdi, da tudi teh 100 dni ni treba ne vem kako obeleževati," je dejal ob robu sprejema za svojce padlih med osamosvojitveno vojno na Brdu pri Kranju. Kot je dodal, jih čaka še veliko dela.

Po septembrski zaprisegi ministrov v DZ danes mineva 100. dan njegove vlade. A ta ni imela 100 dni miru. Zaradi začrtane davčne politike koalicije je bila na okopih s podjetniki, pod streho pa je denimo spravila dogovor z javnim sektorjem. Zdaj največ napora vlaga v rebalans proračuna.

Kljub izpostavljenim prioritetam koalicije petih strank je bilo o nekaterih področjih, denimo o urejanju razmer v zdravstvu, malo govora, več pozornosti pa je bilo namenjene proračunskim dokumentom in pogajanjem s sindikati javnega sektorja.

Vlada se je sicer v času sprejemanja novele zakona o izvrševanju proračuna soočila z napetostmi v lastnih vrstah. Pisanost vladne peterice prinaša težavna usklajevanja. V vladni ekipi je že prišlo tudi do prve menjave. Na Šarčev poziv je moral zaradi neprimerne komunikacije v javnosti odstopiti kohezijski minister iz vrst SAB Marko Bandelli, ta teden ga je na tem mestu nasledil Iztok Purič.