c S
Gospodarsko razpoloženje ob koncu leta boljše 21.12.2018 12:33 Ljubljana, 21. decembra (STA) - Gospodarsko razpoloženje je bilo decembra za eno odstotno točko boljše kot novembra, od dolgoletnega povprečja pa višje za 12,3 odstotne točke. Na mesečni ravni so k zvišanju vplivali višje zaupanje v storitvenih dejavnostih, med potrošniki in v trgovini na drobno. Na letni ravni je kazalnik gospodarske klime upadel za 4,7 odstotne točke.

"Gospodarsko razpoloženje v Sloveniji z začetka leta 2018 je bilo po naših podatkih najugodnejše v zadnjih 10 letih. Pred tem je bilo podobno sredi leta 2007, ko je bilo najboljše v celotnem obdobju, odkar spremljamo kazalnik gospodarske klime. Od začetka 2018 do septembra se je precej poslabšalo, v zadnjih mesecih letošnjega leta pa se je nekoliko popravilo," so danes pojasnili na statističnem uradu.

Kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih se je v primerjavi z novembrom zvišal za 1,1 odstotne točke, med potrošniki za 0,4 odstotne točke in v trgovini na drobno za 0,1 odstotne točke. Na mesečni ravni sta bila nižja kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih in v gradbeništvu (vsak za 0,3 odstotne točke).

Vseh pet kazalnikov zaupanja, ki sestavljajo gospodarsko klimo, je na spremembo njene vrednosti na letni ravni vplivalo negativno. V največji meri jo je znižal kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 2,7 odstotne točke), v nekoliko manjši meri pa so jo znižali kazalniki zaupanja med potrošniki (za eno odstotno točke), v storitvenih dejavnostih (za 0,4 odstotne točke), v trgovini na drobno (za 0,4 odstotne točke) in v gradbeništvu (za 0,2 odstotne točke).

Statistični urad je danes objavil tudi najnovejše podatke o poslovnih tendencah, ki kažejo, da je bila vrednost kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih decembra za eno odstotno točko nižja kot v prejšnjem mesecu in za sedem odstotnih točk nižja kot v istem mesecu prejšnjega leta. Od dolgoletnega povprečja pa je bila za šest odstotnih točk višja.

Na mesečni ravni jo je poslabšal predvsem padec vrednosti kazalnika skupna naročila. Kazalnik pričakovana proizvodnja se ni spremenil, kazalnik zaloge končnih izdelkov pa se je nekoliko zvišal.