c S
Sindikati v stopnjevanje pritiska za izboljšanje položaja voznikov avtobusov 20.12.2018 15:07 Ljubljana, 20. decembra (STA) - Stanje v panogi cestnega potniškega prometa je slabo, najbolj pereči težavi sta prenizka plača in neugoden delovni čas, opozarjajo v Sindikatu delavcev prometa in zvez. Z delodajalci so prekinili pogajanja o spremembi kolektivne pogodbe, zdaj nameravajo v sindikatu stopnjevati pritiske. V skrajnem primeru bodo avtobusi obstali, napovedujejo.

Generalna sekretarka Sindikata delavcev prometa in zvez Saška Kiara Kumer je na današnji novinarski konferenci poudarila, da gospodarski rasti, rasti dodane vrednosti na zaposlenega in "enormni" rasti dobička v zadnjih petih letih nikakor ne sledi tudi rast plač. Sindikat delavcev prometa in zvez po njenih besedah že dlje časa opozarja, da kolektivna pogodba ne odgovarja na izzive te panoge.

Delodajalce so skupaj s sindikatom voznikov avtobusov že lani pozvali k prenovi kolektivne pogodbe. "Po leti dni druženja z delodajalci smo ugotovili, da delodajalci niso pripravljeni na velike spremembe sistema, da razmišljajo izrazito kratkoročno in ne razmišljajo, kaj se bo zgodilo s panogo, če jih bodo v želji po boljših delovnih razmerah še naprej zapuščali zaposlenim," je izpostavila.

Generalna sekretarka sindikata je tudi poudarila, da so tudi delodajalci, priznali, da je stanje v panogi slabo. "Imamo veliko težavo pridobiti nove sodelavce. Situacija je tako skrajna, da delodajalci ponujajo finančne nagrade vsakemu, ki v podjetje pripelje kolega," je opisala.

Največji problem sindikati vidijo v slabi plači in preveliki odsotnosti voznikov avtobusa od doma. "Zdaj se na dnevni ravni dogaja, da vozniki tudi za nižjo plačo odhajajo v druge panoge, kjer je delovni čas bolje urejen, ali pa odhajajo v tujino," je še opozorila.

Predsednik Sindikata delavcev prometa in zvez Slovenije Emil Prohan je opozoril, da je kolektivna pogodba dejavnosti za cestni potniški promet veljavna od leta 2006 in je zastarela. Opozoril je na prenizke tarifne razrede v panogi. "Ta kolektivna pogodba ima določeno najnižjo osnovno plačo za prvi tarifni razred pri 420,96 evra," je dejal.

Pojasnil je tudi, kako se voznikom obračunava čas razpoložljivosti. "Voznik na primer pripelje od točke A do točke B, kjer mora potem čakati denimo tri ure in nato spet odpelje do točke A. Tiste tri ure ima plačane v višini 30 odstotkov urne postavke, kar po zdajšnji kolektivni pogodbi znaša 1,06 evra na uro," je dejal.

Zunanji strokovni sodelavec sindikata voznikov avtobusov Slovenije Damjan Volf meni, da je treba nujno spremeniti način razmišljanja delodajalcev. Ta panoga ima po njegovi oceni veliko perspektivo. Vsi v državi, pa tudi v EU pravijo, da je mobilnost ključna in da je treba v čim večji meri izriniti avtomobile iz mestnih središč in dati večji poudarek javnemu prevozu. "Vidimo, da je v praksi nekaj popolnoma drugega," je dodal.

"Če bi se delodajalci vozili z avtobusi, potem bi že zaradi njihove varnosti bile plače šoferjev večje in delovni čas krajši. Zagotovo," je prepričana predsednica Zveze svobodnih sindikatov Lidija Jerkič. Kot je pojasnila, gre za skupno težavo vseh sindikatov zasebnega sektorja. "Katerokoli kolektivno pogodbo, ki še obstaja, bi odprli, bi naleteli na nizke tarifne razrede v prilogah, na težave z delovnim časom in na težave pri pogajanjih," je opozorila.

Kumrova je dejala, da bodo v sindikatu stopnjevali pritiske, skrajni ukrep pa bi bila prekinitev dela avtobusnih voznikov. "Mi si srčno želimo, da do tega ne bo prišlo, da bo delodajalce pamet srečala preden bomo prisiljeni poseči po skrajnem ukrepu, ta pa je, da bodo avtobusi v javnem prometu stali," je dejala. V problematiko se mora po njenih besedah vključiti tudi država oz. ministrstvo za infrastrukturo.