c S
Sindikat obrti in podjetništva ogorčen nad zahtevami delodajalcev po zmanjšanju delavskih pravic 20.12.2018 14:48 Ljubljana, 20. decembra (STA) - V Sindikatu obrti in podjetništva Slovenije so izrazili ogorčenje nad stališči in zahtevami Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) ter Združenja delodajalcev obrti in podjetništva Slovenije (ZDOPS). Delodajalski organizaciji po njihovih navedbah po prenehanju veljave panožne kolektivne pogodbe zahtevata zmanjšanje pravic delavcev.

Kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo, najstarejša kolektivna pogodba v državi, bo konec leta nehala veljati. Po navedbah sindikata je razlog nespoštovanje sporazuma med socialnimi partnerji.

Sindikat, OZS in ZDOPS so 20. decembra lani podpisali sporazum o vsebini izhodišč pogajanj za spremembe in dopolnitve te kolektivne pogodbe v letošnjem letu ter drugih skupnih aktivnostih. Delodajalski organizaciji sta se zavezali, da bosta v okviru pogajanj glede zvišanja in usklajevanja plač in dodatkov upoštevali gospodarske kazalce ter dorekli spremembe v okviru razpoložljivih možnosti.

Pogajanja so se po navedbah sindikata kljub zavezi, da se začnejo januarja, in pozivu k čim prejšnjemu začetku začela šele oktobra. Uradna pogajalska izhodišča je sindikat tako prejel šele konec oktobra, poleg tega so bila označena kot strogo zaupna. Konec novembra je prejel dodatna, "še radikalnejša" izhodišča, nad katerimi je ogorčen in nanje ne pristaja.

OZS namreč po navedbah sindikata zahteva, da se ukine pobiranje prispevka za usklajevanje in izvajanje kolektivne pogodbe s strani sindikata, iz kolektivne pogodbe pa želijo izločiti tudi večje ugodnosti za delavce, ki so člani sindikata.

Zmanjšati želijo tudi splošne pravice delavcev v tistih delih panožne kolektivne pogodbe, kjer je ta glede na druge primerljive kolektivne pogodbe dejavnosti manj ugodna za delodajalce, so navedli v sindikatu.

Ob tem so poudarili, da sami od začetka gospodarske krize do "občutne konjunkture" niso zahtevali nikakršnih plačnih dvigov ali drugih popravkov, "vse z namenom, da si obrtništvo in podjetništvo opomore".