c S
Uporabniki daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini ne bodo občutili Teševega ukrepa 20.12.2018 14:02 Velenje, 20. decembra (STA) - Uporabniki daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini ne bodo občutili skoraj 18-odstotne podražitve ogrevanja, za katero so se odločili v Termoelektrarni Šoštanj (Teš). Komunalno podjetje Velenje in šaleške občine bodo nase spet prevzele pokrivanje razlike do višje nakupne cene toplotne energije, je na današnji seji sklenil svet velenjske komunale.

Kot so sporočili iz Komunalnega podjetja Velenje, so to v delu storili tudi avgusta lani, ko je prišlo do še večjega dviga cene. Razlog tokratne podražitve nakupne cene toplotne energije s strani Teša je nabava emisijskih kuponov. Na seji sveta velenjske komunale so ocenili, da jih Teš tako načrtno izčrpava preko cene toplotne energije.

Občine Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki kot ustanoviteljice Komunalnega podjetja Velenje so obenem ocenile, da tega bremena ne bodo več mogle nositi, saj so hkrati odgovorne za gospodarno poslovanje podjetja. Januarja se bo svet ustanoviteljev velenjske komunale vnovič sestal in sprejel nadaljnje ukrepe, do takrat pa bodo poskušali pridobiti odgovore pristojnih na državni ravni.

Velenjska komunala in omenjene občine pozivajo predsednika vlade k sprejetju ukrepov glede emisijskih kuponov, saj v Šaleški dolini ne pristajajo na plačevanje kuponov, katerih sredstva bodo namenjena za financiranje projektov iz podnebnega sklada.

V Šaleški dolini opozarjajo, da jih z šestim blokom šoštanjske termoelektrarne vseskozi zavajajo. Kot pravijo, so ves čas zaupali strokovnjakom pri napovedih o zadostnih zalogah premoga in njegovi načrtovani ceni, režimu obratovanja blokov in finančni vzdržnosti investicije. "Vse to se je danes izkazalo za neresnično in zahtevamo odgovornost," so zapisali v svetu velenjske komunale.

Teš je z novembrom ceno toplotne energije, ki jo dobavlja Komunalnemu podjetju Velenje za namen daljinskega ogrevanja prebivalcev Šaleške doline, zvišal za skoraj 18 odstotkov. Nova nakupna cena toplotne energije je tako od 1. novembra 20,31 evra za megavatno uro.

Maja lani je medtem Teš prvič dvignil ceno toplotne energije z 11 evrov za megavatno uro na 17,25 evra za megavatno uro. Z avgustom lani so se tako povišale cene toplotne energije za uporabnike gospodinjskega, poslovnega in ostalega odjema, pri čemer sta takrat velenjska in šoštanjska občina še vedno delno pokrivali razliko do višje vhodne cene nakupa toplotne energije, tako da se je dvig cene toplote za uporabnike prepolovil.

Strošek ogrevanja je bil od avgusta lani za uporabnike večstanovanjskih objektov tako v povprečju višji za 10 do 15 odstotkov, za uporabnike individualnih hiš pa za 15 do 20 odstotkov.

V Tešu so danes za STA povedali, da je cena toplotne energije izračunana na podlagi metodologije za toplotno energijo, ki jo je določila Agencija RS za energijo in je zavezujoča za Teš.

"Pomemben faktor v tej metodologiji, ki vpliva na ceno toplote, je tudi cena ogljičnih kuponov, ki jih mora kupovati Teš na trgu in so sestavni del cene za oskrbo s toploto. Ker so se v zadnjem letu oglljični kuponi precej podražili, je prav to tudi razlog za letošnjo podražitev toplote," še navajajo v Tešu.