c S
Gorenje Surovina v roke Rastoderjevi družbi Eko Surovina 20.12.2018 13:10 Velenje, 20. decembra (STA) - Velenjsko Gorenje je danes z družbo Eko Surovina, ki je v lasti Izeta Rastoderja, podpisalo pogodbo o prodaji 100-odstotnega deleža družbe Gorenje Surovina in njenih odvisnih družb, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Gorenja. Vrednosti posla, do katerega je prišlo v okviru dezinvestiranja nestrateških naložb, niso razkrili.

Prodajni postopek za mariborsko podjetje Gorenje Surovina je tekel od začetka letošnjega leta, vodil pa ga je VTB Capital. Družba Eko Surovina, ki je v lasti Rastoderja, je bila izbrana kot najboljši ponudnik za nakup Surovine.

Rastoder, sicer najbolj znan po prodaji banan blagovne znamke Derby, v zadnjih letih pa vlaga tudi v nove dejavnosti, je ob današnjem podpisu pogodbe pojasnil, da so se za nakup Surovine odločili zaradi velikih sinergij s temeljno dejavnostjo prevzemne družbe, predvsem na področju predelave embalaže. "Surovino nameravamo še naprej razvijati in širiti dejavnost na vseh področjih, ki jih podjetje pokriva," je zatrdil.

V Gorenju so medtem zadovoljni, da Gorenje Surovina, ki je bila največja družba s področja Gorenjevih netemeljnih dejavnosti, ostaja v domači lasti in da bo nadaljevala in širila svoje poslanstvo na področju ekologije. "Družbe, kot je Gorenje Surovina, so namreč z dejavnostjo zbiranja in reciklaže odpadnih materialov ključni člen tako na področju ohranjanja čistega okolja kot tudi na področju industrije," je povedal Gorenjev izvršni direktor za področje ekologije, trgovine in industrijskih storitev Marijan Penšek.

Gorenje je sicer julija 2015 že sklenil prodajo o pogodbi skoraj 70-odstotnega lastniškega deleža v Gorenje Surovini s poljsko družbo Tesla Recycling, a je nato ta od pogodbe odstopila.

Gorenje Surovina se ukvarja s storitvami, povezanimi z ravnanjem z odpadki na območju Slovenije ter partnerjem iz industrije, lokalnim skupnostim in gospodinjstvom ponuja celovite rešitve za vse vrste odpadkov. Skupaj z odvisnima družbama Kemis BH (Bosna in Hercegovina) ter Kemis Valjevo (Srbija) v dejavnosti zbiranja in predelave odpadkov ter pridobivanja sekundarnih surovin zaposluje več kot 300 sodelavcev.