c S
Igor Hrovatič novi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano 20.12.2018 13:10 Ljubljana, 20. decembra (STA) - Vlada je danes za novega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano za obdobje petih let imenovala Igorja Hrovatiča, ki bo to funkcijo zasedel v petek. Prejšnji varuh Jože Podgoršek je bil namreč imenovan za državnega sekretarja na kmetijskem ministrstvu, zato je bil potreben razpis za novega varuha.

Na podlagi pregleda vlog in opravljenih razgovorov s kandidati ter predhodnega posvetovanja z deležniki v verigi preskrbe s hrano je ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec v soglasju z ministrom, pristojnim za trgovino, Zdravkom Počivalškom predlagala vladi imenovanje Hrovatiča.

Kot so po seji vlade sporočili iz urada za komuniciranje, se za varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano imenuje osebo, ki uživa strokovni in moralni ugled ter podporo deležnikov v verigi preskrbe s hrano. Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano ne sme biti član organa upravljanja ali nadzora gospodarske družbe, ki se ukvarja s pridelavo, predelavo, distribucijo ali prodajo hrane ter ne sme imeti funkcije v državnem organu, organu politične stranke ali organu sindikata.

Slovenija je prvega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano, katerega naloga je spremljati ravnanja deležnikov v verigi preskrbe s hrano, objavljati primere dobrih poslovnih praks in o tem obveščati javnost, dobila marca 2015.

Na to funkcijo je takratna vlada za obdobje pet let imenovala Podgorška, ki pa je v vladi Marjana Šarca postal državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.