c S
V tretjem četrtletju močna rast mobilnega prenosa podatkov 20.12.2018 12:03 Ljubljana, 20. decembra (STA) - Uporabniki slovenskega mobilnega omrežja so v tretjem četrtletju poslali en odstotek manj krakih sporočil SMS kot v enakem obdobju lani, število poslanih sporočil MMS pa se je povečalo za 16 odstotkov. Kot so sporočili iz statističnega urada, so zabeležili tudi 68-odstotno povečanje prenosa podatkov prek mobilnega širokopasovnega dostopa.

V tretjem četrtletju so statistiki zabeležili skoraj 22 milijonov gigabajtov podatkov, prenesenih prek mobilnega širokopasovnega dostopa, pred letom dni pa jih je bilo prenesenih 13 milijonov gigabajtov, so sporočili iz statističnega urada. Uporabniki mobilnega omrežja so v omenjenem obdobju poslali skoraj 621 milijonov sporočil SMS in skoraj 22 milijonov sporočil MMS.

V tretjem četrtletju so skupno zabeležili tudi več kot 18 milijonov ur odhodnih klicev iz slovenskih mobilnih omrežij, kar na letni ravni predstavlja triodstotno rast. Obseg odhodnih klicev v domačem omrežju je bil večji za dva odstotka, obseg odhodnih klicev v mednarodna omrežja pa za 27 odstotkov.

V Sloveniji se je za dostop do interneta konec tretjega četrtletja uporabljalo več kot 608.000 širokopasovnih priključkov. Po navedbah statistikov je bilo 35 odstotkov priključkov z optičnim dostopom, 33 odstotkov je bilo priključkov xDSL in 29 odstotkov priključkov z dostopom prek kabelskega modema.

Število priključkov xDSL se je zmanjšalo za osem odstotkov, število priključkov z optičnim dostopom pa se je glede na tretje četrtletje lani povečalo za 15 odstotkov.