c S
Mercator v načrtih za 2019 v ospredje postavlja nadaljnje razdolževanje 20.12.2018 10:02 Ljubljana, 20. decembra (STA) - Skupina Mercator v gospodarskem načrtu za 2019, ki ga je v sredo potrdil nadzorni svet družbe, načrtuje prihodke v višini 2,1 milijarde evrov in 91 milijonov evrov bruto dobička iz poslovanja (EBITDA). V ospredju Mercatorjevih aktivnosti bo tudi nadaljnje razdolževanje.

Lani decembra sprejeti načrt za letos sicer predvideva prihodke v višini 2,4 milijarde evrov in 97 milijonov evrov EBITDA.

Iz Mercatorja so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili, da bo imelo občutnejše zviševanje vseh vrst stroškov vpliv na EBITDA, ki bo z 91 milijoni evrov po načrtih prihodnje leto tako podoben kot v 2017.

Kot eno bistvenih značilnosti poslovanja v 2019 v družbi namreč izpostavljajo predvsem rast vseh vrst stroškov na vseh trgih, kjer Mercator deluje. Omenjajo stroške energije, materiala in storitev, predvsem pa tudi rast stroškov dela, med drugim zaradi "zakonskih sprememb". Njihove ocene kažejo, da bi se lahko vsi stroški povišali za 3,2 odstotka, zato bo po navedbah Mercatorjevega vodstva izrazito pomembno nadaljevanje strogega nadzora vseh vrst stroškov.

Glede načrtovanih prihodkov v višini 2,1 milijarde evrov so v največjem slovenskem trgovcu, ki je v večinski lasti hrvaškega Agrokorja in ruske Sberbank, zapisali, da bodo kljub zaostrenim pogojem poslovanja in veliki rasti novih prodajnih površin konkurence na vseh trgih, na katerih poslujejo, uspeli povečati prihodke stalnih enot v trgovini na drobno za dva odstotka, v neosnovnih dejavnostih, kot sta veleprodaja in tehnika, pa za štiri odstotke.

Skupina Mercator si je sicer že v strateškem načrtu za obdobje do 2021 kot enega ključnih strateških ciljev zastavila razdolževanje. Skupina za konec 2019 načrtuje, da bo razmerje med neto dolgom in normaliziranim EBITDA pri 4,8.

Doseganje tega cilja bo imelo po prepričanju vodstva trgovca izrazito pozitivne posledice na poslovno uspešnost in nadaljnji razvoj skupine, omogočali pa naj bi ga predvsem projekti monetizacije, s katerimi bo skupina nadaljevala tudi prihodnje leto.

Mercator je sicer oktobra sklenil prvi posel v okviru monetizacije. Z avstrijskim upravljavcem trgovskih centrov Supernova je podpisala pogodbo o prodaji 10 trgovskih centrov v Sloveniji. Prodajna pogodba, katere vrednost je 116,6 milijona evrov, ob tem predvideva, da bo Mercator dolgoročno najel dele centrov, v katerih izvaja svojo osnovno dejavnost. V Mercatorju so spomnili, da ima skupina še vedno v lasti za skoraj 1,3 milijarde evrov nepremičnin.

Na področju investicij skupina v 2019 načrtuje za okoli 35 milijonov evrov vlaganj, pri čemer bo skoraj 78 odstotkov vseh investicijskih sredstev namenjenih za investicije v Sloveniji. Napovedujejo odprtje okoli 12.000 kvadratnih metrov novih prodajnih površin, nadaljevali bodo s prenovo trgovin.

Še enkrat več so zagotovili, da bodo tudi v 2019 aktivno nadaljevali s projektom izgradnje novega logistično-distribucijskega centra v Ljubljani, na območju med Letališko cesto in Kajuhovo ulico, za katero je ljubljanski mestni svet že potrdil podrobni občinski prostorski načrt, v okviru projekta pa je predvidena tudi izgradnja novega Mercatorjevega poslovnega sedeža.