c S
Cene nafte neenotno 20.12.2018 09:11 Singapur, 20. decembra (STA) - Cene nafte se v današnjem azijskem trgovanju gibljejo neenotno. Vlagatelji so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa z mešanimi občutki sprejeli odločitev ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed), ki je v sredo zvišala ključno obrestno mero za 0,25 odstotne točke na raven med 2,25 in 2,50 odstotka.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena februarja, je bilo treba zjutraj odšteti 56,31 dolarja, kar je 93 centov manj kot ob koncu sredinega trgovanja. Teksaška nafta za dobavo v februarju se je medtem podražila za 96 centov na 47,20 dolarja.

Sredin dvig predstavlja četrto letošnje zvišanje ključne obrestne mere, po kateri si banke čez noč posojajo denar, za 0,25 odstotne točke. Obrestna mera se je postopoma zviševala s praktične ničle od konca leta 2008.

Fed je v sredo obenem nakazal, da bo v prihodnje upočasnil zviševanje ključne obrestne mere, pri čemer bo spremljal mednarodne gospodarske in finančne razmere ter ocenjeval njihov vpliv na gospodarske obete. Centralni bankirji ZDA sedaj v svoji novi napovedi pričakujejo prihodnje leto le dva podobna ukrepa glede obrestnih mer, kar je eno povišanje manj, kot je Fed napovedoval doslej.