c S
DZ v petek na izredni seji o odškodninah izbrisanim in proračunih javnih blagajn 20.12.2018 09:11 Ljubljana, 20. decembra (STA) - Kolegij predsednika DZ se je danes dogovoril o sklicu petkove izredne seje na zahtevo koalicijskih poslancev. Na njej bodo obravnavali predlog spremembe zakona o povračilu škode izbrisanim, po kateri odškodnine ne bi bile več omejene, in predlog sprememb odloka za pripravo proračunov javnih blagajn, s katerimi se dovoljena poraba države zvišuje.

Petkova izredna seja se bo začela ob 9. uri. Na njej bodo najprej opravili drugo obravnavo predloga spremembe zakona o povračilu škode osebam, ki so bile izbrisane iz registra stalnega prebivalstva. Po predlogu, ki ga je vlada pripravila za obravnavo v DZ po nujnem postopku, DZ pa je o njem že opravil splošno razpravo, odškodnine ne bi bile omejene. Bi pa omejili zamudne obresti, ki se upravičencem določijo v sodnem postopku, in sicer na višino glavnice.

Kot je na ponedeljkovi seji odbora DZ za notranje zadeve spomnil minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, je vlada predlog pripravila na podlagi odločbe ustavnega sodišča iz marca letos. Po ustavni odločbi je namreč člen zakona, ki omejuje skupno višino denarne odškodnine, ki se lahko dosodi izbrisanim, protiustaven. Predlog je v ponedeljek na odboru dobil podporo desetih članov, dva sta bila proti.

Odbor DZ za finance pa je prav tako v ponedeljek ob pomislekih iz opozicije potrdil predlog sprememb odloka za pripravo proračunov javnih blagajn, ki zvišuje zgornje meje dovoljenih odhodkov v letu 2019 za vse štiri javne blagajne: državni proračun, pokojninsko in zdravstveno blagajno ter proračune občin. Vse štiri skupaj bodo lahko imele 20,61 milijarde evrov izdatkov, kar je 1,1 milijarde več kot po veljavnem odloku, namesto 0,2-odstotnega pa naj bi po novem ustvarile presežek v višini 0,4 odstotka BDP. Na podlagi teh novih številk bo vlada predvidoma sredi januarja pripravila predlog rebalansa državnega proračuna za leto 2019.

Kot je v ponedeljek zagotovil finančni minister Andrej Bertoncelj, kljub zvišanju dovoljenih odhodkov vlada zasleduje načelo previdnosti pri načrtovanju, tako da zagotavlja nadaljevanje gospodarske rasti. Medtem pa je fiskalni svet ocenil, da je predvideno povečanje javnofinančnih izdatkov v letu 2019 za 1,1 milijarde evrov previsoko. Po njihovih navedbah bi fiskalno pravilo spoštovali z dvigom izdatkov zgolj za 830 milijonov evrov.