c S
Impol leto zaključuje v okviru zastavljenega načrta 20.12.2018 07:11 Slovenska Bistrica, 19. decembra (STA) - Skupina Impol bo leto 2018 zaključila v okviru zastavljenih načrtov. Kot je uprava bistriškega predelovalca aluminija danes sporočila prek spletne strani Ljubljanske borze, bo njihova proizvodnja do konca letošnjega leta znašala 250.000 ton izdelkov, medtem ko v letu 2019 načrtujejo proizvodnjo v višini 262.000 ton.

Impol je letos izvedel za več kot 50 milijonov evrov investicij in nekoliko povečal zadolženost, kar se bo pokazalo v nekoliko višjem kazalniku neto dolga v primerjavi z dobičkom iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA), ki pa bo po zagotovilih uprave še vedno v okviru danih zavez.

Družba je letos pomembneje pričela s širitvijo programa izdelkov z višjo stopnjo dodelave. Med drugim so bili v Samsungu nominirani za dobavitelja ohišja za baterije, dogovori za dobave visoko tehnoloških izdelkov pa potekajo tudi z avtomobilskim proizvajalcem BMW.

Finančni načrt za leto 2019 upošteva nepredvidljive okoliščine, ki jih prinaša uvedba carin na trgu ZDA, sankcije proti enemu največjih proizvajalcev aluminija - ruskemu Rusalu, zniževanje proizvodnje aluminija v Evropi in s tem ustrezne surovinske oskrbe, negotovosti zaradi sprememb okolja, kakršen je Brexit, spremembo nabavnih virov in spremembo cen energentov.

V Impolu tako v naslednjem letu načrtujejo 63,3 milijona evrov EBITDA ter dodano vrednost na zaposlenega v višini 54.500 evrov. Družba naj bi glede na načrt leto končala pri 32 milijonih evrov čistega dobička.

Ob tem naslednje leto načrtujejo za okoli 35 milijonov evrov naložb, od tega večji del za naložbo v novo livarno, ki bo omogočila cenejši vir surovine, nekaj pa za posodobitev informacijske podpore poslovanja.