c S
Bruselj prižgal zeleno luč proračunskemu predlogu Italije 20.12.2018 07:21 Bruselj/Rim, 19. decembra (STA) - Evropska komisija in Italija sta dosegli tudi uradni dogovor glede predloga italijanskega proračuna za prihodnje leto, je sporočil podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis. Rešitev po njegovih besedah ni idealna, je pa dovolj dobra, da proti Italiji ne bo treba sprožiti postopka zaradi previsokega primanjkljaja.

Bruselj in Rim sta neformalni dogovor dosegla v torek, danes pa ga je Evropska komisija tudi uradno potrdila. S tem se je Italija po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izognila postopku, katerega rezultat je lahko visoka kazen zaradi kršitve proračunskih pravil.

Kot je dejal Dombrovskis, je dogovor rezultat intenzivnih pogajanj v zadnjih dveh tednih. Bruselj je v zameno za popuščanje ponudil nekaj fleksibilnosti pri izračunu odstopanja predloga. Med drugim je v luči avgustovskega zrušenja viadukta v Genovi dopustil večje proračunske izdatke za posodobitev prometne infrastrukture.

"Dogovor predstavlja zmago dialoga nad nesoglasji," je dejal evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici, ki je že v torek zagotovil, da si z vsemi močmi prizadevajo, da proti Italiji ne bi bilo treba sprožiti postopka.

Predsednik italijanske populistično usmerjene vlade Giuseppe Conte je Evropski komisiji minuli teden predstavil nov kompromisni predlog proračuna za prihodnje leto, v katerem je Rim znižal predviden proračunski primanjkljaj na 2,04 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Komisija je prvotni italijanski proračunski predlog namreč zavrnila, ker je določal, da bo proračunski primanjkljaj prihodnje leto znašal 2,4 odstotka BDP, potem ko je prejšnja italijanska vlada predvidela primanjkljaj v višini 0,8 odstotka BDP.