c S
Francoska vlada s predlogom zakona v odziv na proteste rumenih jopičev 20.12.2018 07:21 Pariz, 19. decembra (STA) - Francoska vlada je v odziv na množične proteste "rumenih jopičev" danes sprejela predlog zakona, ki predvideva socialne ukrepe v vrednosti več milijard evrov. O zakonodajnem svežnju bo v četrtek po napovedih razpravljal spodnji dom francoskega parlamenta, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je danes sporočil tiskovni predstavnik vlade Benjamin Griveaux, naj bi država minimalno plačo zvišala za sto evrov mesečno, od česar bi imelo korist med 3,8 milijona in pet milijonov gospodinjstev.

Nova zakonodaja predvideva tudi ponovno oprostitev plačila davka za upokojence z manj kot 2000 evri pokojnine mesečno. Na ta način bi okoli 3,8 milijona gospodinjstev letno pridobilo okoli 325 evrov.

V predlog zakona je vključena tudi obljuba predsednika Emmanuela Macrona protestnikom, da božičnica ob koncu leta ter plačilo nadur ne bosta več obdavčena.

Gre za prvi odziv francoskih oblasti na dolgotrajne množične proteste. Po napovedih Griveauxa bo dolgoročnejši odziv na podlagi posvetovanj o vrsti javnih politik, pripravljen do konca marca prihodnje leto.

Demonstranti so ob začetku protestnega vala 17. novembra sprva nasprotovali visokim cenam goriva, nato pa so se demonstracije sprevrgle v splošno nasprotovanje Macronovi politiki.

Protesti, ki so do zdaj Francijo stali veliko denarja, so največja preizkušnja za Macrona, odkar je maja lani prevzel predsedniški položaj. Od takrat je njegova priljubljenost strmoglavila, kritiki pa mu očitajo, da je naklonjen bogatim in da ne naredi dovolj za ljudi v težavah, zlasti na francoskem podeželju.